Megérkeztek hétfőn az év végi adatok, a legnagyobb európai gazdaságok ipara nem süllyedt még mélyebben a kátyúba, de nem is kecmergett ki a visszaesési zónából. Újévkor az IMF feje arra figyelmeztetett: még keményebb évbe léptünk, mint a 2022-es volt, mert a világ legnagyobb gazdaságai – beleértve Európát is – mind egyszerre visszaesnek.

MARTORELL, SPAIN - SEPTEMBER 29: An employee works on the assembly of a Seat Leon vehicle at Volkswagen AG's Seat automobile plant in Martorel on September 29, 2020 in Martorell, Spain.
Fotó: David Ramos / Getty Images

A vállalati felmérések alapján készülő beszerzésimenedzser-indexeket (BMI) egyszerre tekintik helyzetértékelésnek és előretekintésnek, és a friss feldolgozóipari adatok szerint decemberben a várakozásoknak megfelelően 47,8 pont volt az euróövezet indexe. Ez minimális javulás a novemberi 47,1 ponthoz képest, de továbbra is jóval a stagnálást jelentő 50-es vonal alatt marad. (A szolgáltatások indexeit később teszik közzé.)

Kiugróan jó a magyar aktivitás

Üdítő kivétel a magyar BMI, amely 56-ról 63,1 pontra ugorva a novemberinél is nagyobb feldolgozóipari pezsgést jelez. Ezt az indexet ugyan nem az S&P Global számolja, mint másutt – azaz más a módszertana –, de a különbséget az irányban jól mutatja.

Kirobbanó formában zárta az évet a magyar feldolgozóipar

A magyar beszerzésimenedzser-index decemberi értéke 63,1 volt, az idei érték magasabb, mint a hosszú átlag, és az előző háromhavi átlagot is meghaladja. A felmérésében vizsgált részindexek növekedtek, és külön öröm, hogy a foglalkoztatottság szintén bővülő tendenciára utal.

Különösen, ha a régióval hasonlítjuk össze. A cseh BMI vigasztalan képet mutat: bár 41,6-ről 42,6 pontra emelkedett, még mindig mélyen a visszaesési zónában ragadt. Akárcsak a lengyeleknél, ahol már a nyár óta jelzi a bajokat, bár decemberben 45,6 pontra javult a novemberi 43,4-ről.

Mindenesetre Európa recesszióba süllyedésének hatásai alól a várakozások szerint Magyarország sem tudja kivonni magát. A Pénzügyminisztérium az év fordulóján tette közzé középtávú makrogazdasági előrejelzéseit, és úgy becsüli, a tavalyi háborús-inflációs évben 4,8 százalékra lassulhatott a éves növekedése a 2021-es 7,1 százalékról, 2023-ban pedig a magyar gazdaság 1,5 százalékkal növekedhet, majd a következő években visszatérhetünk 4 százalék fölé.

Európán kívül kedden jött ki az indiai index, és ők nem panaszkodhatnak, 55,7-ről 57,8-re javult a mutató, itt is erőteljesen a növekedési zónában. Kína hivatalos, nem az S&P Global számolta mutatóját már újévkor közölték, és a világ második legnagyobb gazdaságában egyáltalán nem volt rózsás a helyzet, még azelőtt sem, hogy végül – újabb zűrzavart okozva – szakítottak zéró-Covid-politikával: az index a novemberi 48 pontról 47-re süllyedt.

A franciák jobbak, a németek rosszabbak

Ami az európai adatokat illeti, a legnagyobb euróövezeti gazdaságok külön-külön is publikálták a maguk mutatóit.

A közös pont, hogy mindenütt a visszaesési zónában vannak, de jelentős különbségek mutatkoznak a tekintetben, ki mennyire van a kátyúban.

A legjobb a helyzet a franciáknál, ők szinte visszakapaszkodtak a stagnálásig decemberben: a BMI 49,2 pont, a novemberi 48,3 után. Valamelyest javított Európa legnagyobb gazdasága, Németország, de a 47,1 pontos indexe (az előző havi 46,2 után) az euróövezeti átlag és a stagnálásvonal alatt maradt, bár az októberi mélypont óta emelkedik, mint a franciáknál is.

Az átlagosnál jobb a 48,5 pontos, alig változott olasz BMI, a spanyol ipari aktivitás azonban szenved, bár 45,7-ről 46,4 pontra javítottak. Eközben a görögök indexe 48,4-ről 47,2-re gyengült.