Megemelte bevételi várakozásait a Rheinmetall az orosz–ukrán konfliktus nyomán megnövekedett keresletre válaszul. A BÉT-en jegyzett 4iG 25 százalékos nagytulajdonosa ezúttal a 2025-ös várakozásait növelte meg, egyben felszólította a német kormányt, hogy adjon le konkrét megrendeléseket számukra, hogy pontosan tudjanak kalkulálni a közeljövőbeli szükségletek alakulásával. 

26 April 2022, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: The Rheinmetall logo on the Rheinmetall building in Düsseldorf. The Düsseldorf-based arms manufacturer Rheinmetall plans to deliver dozens of used Leopard main battle tanks to Ukraine. Photo: David Young/dpa
Fotó: Getty Images

 

A német kormányzat ugyanis százmilliárd eurót különített el a hadereje fejlesztésére.

A Rheinmetall pedig ennek hírére magasabb fokozatra kapcsolt. A cég szolgáltatta az Ukrajnának szánt légvédelmi rendszerek jó részét, emellett drónokkal, munícióval, katonai járművekkel és mobil kórházakkal is ellátta az ukrán felet. 

De ami szinte még ennél is fontosabb, a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann gyártja azokat a Leopard 2 tankokat is, amelyek Ukrajnának adásáról a lengyel és a német kormány már egy ideje tárgyal.

A Rheinmetall a közelmúltban 700 millió eurót költött kapacitásnövelésre, és kétezer új alkalmazottat vett fel a megnövekedett igények kielégítésére. 

A vállalat tavalyi eladásai 6,5 milliárd euró körül alakultak, 2025-re ezt 11-12 milliárdos szintre várják.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója elmondta: a német ipar készen áll, a munkaerő-állomány és az erőforrások is rendelkezésre állnak, már csak arra lenne szükség, hogy a kormányzat pontos megrendelést adjon le, hogy a gyártás is ütemezetten meg tudjon indulni az elvárásoknak megfelelően. 

Az egyik legmodernebb harckocsi, a Leopard 2 a Rheinmetall fegyverrendszerével van ellátva, így ők gyártják hozzá a lőszert és bizonyos szabályozórendszereket is. A cég rámutatott: ha szükséges, 139 darab tankot tudnak átadni a közeljövőben Ukrajnának. 

A nemzeti és az európai biztonságért egyaránt dolgozunk, és ez magában foglalja a tisztességes árakat is

– tette hozzá a cégvezetés. 

A Rheinmetall árfolyama tavaly 170 százalékot emelkedett, és idén sem lassít a kurzus, 10 százalékot már az év eleji szintjére is rávert a részvényárfolyam.