Nemzetközi gazdaság

Ukrajna nem tervezi Fehéroroszország megtámadását

Putyin szorosabbra fűzné az együttműködést a fehérorosz sereggel. Ukrajna nagy létszámú csapatot irányított Fehéroroszországgal közös határához.

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban – jelentette ki kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint.

Ukrainian, Belarusian and local activists during the Protest in Support of Ukraine on the Main Market Square in Krakow, on the 310th day of the Russian invasion of Ukraine.On Friday, December 30, 2022, in Krakow, Lesser Poland Voivodeship, Poland. 
Ukrajna Fehéroroszország
Ukrajna nem tervezi Fehéroroszország megtámadását.
Fotó: Shutterstock

„Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot egy közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben” – írta le a helyzetet a kijevi külügyi tárca képviselője.

Nyikolenko kiemelte, hogy Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él. Az ukránok hétfőn nagy létszámú sereget irányítottak a fehérorosz határhoz, felkészülve egy esetleges támadásra.

Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha megnövekszik a fehérorosz fenyegetés

– jelentette ki Nyikolenko.

A szóvivő arra reagált, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese – kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére.

Azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot

– idézte a Belta fehérorosz állami hírügynökség Lukasenkát, aki egyúttal megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Közben kedd délután Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el, amely negyven percig tartott.

Döntő fontosságú szakasz következik Oroszország Ukrajna elleni háborújában

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint az álláspontok összehangolására van szükség a Leopard tankok Ukrajna részére történő átadása előtt.

 

Ukrajna Fehéroroszország
Kapcsolódó cikkek