Bulgária évek óta az uniós követelményeken belül tartja a költségvetési hiányt és adósságszintet, valamint az Európai Központi Bank (EKB) kérésére módosították a bolgár jegybankot szabályozó jogi kereteket is. A tervek szerint a balkáni ország 2024. január elsejétől már az eurót használná.

A bundle of lev notes, the Bulgarian currency, sits on displ BULGARIA - APRIL 23:  A bundle of lev notes, the Bulgarian currency, sits on display in Sofia, Bulgaria, on Monday, Feb. 23, 2009. Bulgaria's determination to peg its currency to the euro, while saving the lev from devaluation at a time of global turmoil, could also have negative consequences for the economy, analysts have warned.  (Photo by Angelov Velko/Bloomberg via Getty Images)
A bolgárok többsége euró helyett inkább a levát preferálja.
 Fotó: Getty Images

Viszont akad két komoly probléma: az és a politikai instabilitás.

Bulgáriában két éven belül az ötödik választást fogják áprilisban megrendezni, mivel megint nem sikerült kormányt alakítania egyik félnek sem, jelenleg is ügyvivő kabinet működik. Az euró használatához az országnak három törvényjavaslatot kell még elfogadnia, többek között a fizetésképtelenségről és a pénzmosásról, azonban a folyamatban lévő politikai válság hátráltatja a folyamatot – írja a Bloomberg.

A parlamentben tíz párt van jelen, hét frakcióban: a Bojko Boriszov Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű jobbközép pártja a legerősebb, a második a helyen Kiril Petkov a Folytatjuk a Változást nevű centrista pártja található. A bulgáriai török etnikumot képviselő pártalakulat, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért a harmadik legerősebb párt. Jelen van még két radikális jobboldali szervezet, a Bolgár Szocialista Párt és a három párt alkotta szövetség, Demokratikus Bulgária is.

Szófiának tavasszal jelentést kell kérnie az EKB-tól, hogy az ország mennyire áll készen az uniós pénz használatára, 

Dimitar Radev jegybankelnök figyelmeztetett, hogy a pozitív elbíráláshoz stabil kormányra van szükség. 

Egy tavaly novemberi felmérés szerint a lakosság kétharmada ellenzi az unió pénznemének bevezetését. 

Decemberben például több százan tüntettek az euró ellen és az sem segíti Szófia helyzetét, hogy az EU legkorruptabb államának számít. Nem teljesült az inflációs feltétel sem: 2022 decemberében az éves inflációs ráta 16,9 százalék volt: Rositsa Velkova pénzügyminiszter másfél hete egy interjúban ezt komoly kihívásnak nevezte.

Bulgária és az euró

Az tagjainak Dánia kivételével kötelezően be kell vezetniük az eurót, de ennek elmaradása nem jelent szankciókat. Jelenleg Svédország, Magyarország, Lengyelország és Csehország vonakodik eurót használni, Románia nem nevezett meg céldátumot, míg Dánia él a mentességével.

Bulgária az 1990-es évek vége óta a levát az euróhoz köti.

Mivel az önálló monetáris politikának ebben a rendszerben alig van szerepe, az ország az Európai Központi Bank döntéseitől függ. A kormány és a központi bank azzal érvelt, hogy az euró bevezetése csökkenti a tranzakciós költségeket és javítja Bulgária hitelminősítését, így vonzóbbá teszi az országot a befektetők számára. Az érvelők szerint az euró használata az ország gazdasági teljesítményének több mint 12 százalékát idegenforgalmi ágazatot is segíteni fogja, részben azáltal, hogy sok látogatónak nem kell majd valutát váltania.

Bulgária már az uniós döntés előtt küldött fegyvert Ukrajnának

A korábbi miniszterelnök szerint nem közvetlenül, hanem közvetítőcégeken keresztül zajlott a támogatás. Bulgária nehezen jutott dűlőre a hivatalos katonai segélycsomag kapcsán.