A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet januári német gazdasági hangulatindexe az elemzők által várt mínusz 15 pontnál sokkal jobban alakult, 16,9 pont lett a decemberi mínusz 23,3 után. A 40,2 pontos ugrásnak köszönhetően az index tavaly február óta először tért vissza pozitív tartományba. 
A legfrissebb adat szerint Európa legnagyobb gazdaságának a kilátásai jelentősen javultak, ami valószínűleg az energiapiacok kedvezőbb helyzetének és a német kormány energiaár-korlátozásának köszönhető. Emellett a járványkorlátozások kínai feloldása miatt javultak az exportfeltételek, az exportorientált és energiaigényes ágazatok jövedelmi várakozásai pedig jelentősen emelkedtek. Végül az inflációs ráták további csökkenéséhez fűzött remények is támogatták a hangulatot.

Stihl - Production
Javul a gazdasági hangulat, de a nem kerüli el Németországot.
Fotó: Picture Alliance


Javult a jelenlegi helyzet megítélése is, mínusz 58,6 pontra a decemberi mínusz 61,4-ről, de elmaradt a mínusz 58 pontos elemzői várakozásoktól. Az eurózóna gazdasági hangulatindexe szintén előrelépést mutat, 16,9 pontra erősödött a decemberi mínusz 23,3-ról.

A német iparszövetség (BDI) ugyancsak kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint a gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodik az idén, és az továbbra is negatív hatással lesz az ipar teljesítményére. 

Az év elejére enyhébb recesszió várható, de már tavasszal javulhat a helyzet, idézte a Reuters Siegfried Russwurmot, a BDI elnökét.
A szervezet várakozásai szerint az reálértékben egy százalékkal nő az idén, lassabban, mint a globális ahol 1,5 százalékos bővülést várnak. Németország elmarad azoktól az államoktól, ahol nem annyira magasak az energiaárak, figyelmeztetett Russwurm. „Az energia költségtényezője már régóta nemcsak az energiaigényes vállalatokat sújtja, hanem az ipar teljes értékláncára is érezhető hatással van” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem zárható ki a termelés áthelyezése.