A brazil kormány véget fog vetni az illegális erdőirtásnak, és az országot az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába emeli – jelentette ki szerdán a megválasztott brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27., Sarm el-Sejk-i ülésén (COP27).

Beszédében Lula többször is bírálta Jair Bolsonaro leköszönő elnököt

aki az Amazonas-vidék „fejlesztését” szorgalmazta mind üzletbarát retorikájában, mind abban, ahogyan kormánya az erdőkkel gazdálkodott. A politikus, aki 2003 és 2010 között elnökként egy időre elérte a brazil esőerdőirtás ütemének jelentős csökkentését, most fogadkozott, hogy sokkal nagyobb eredményt fog elérni. 

A megválasztott elnök javasolja az ENSZ-nek, hogy a 2025-ös klímakonferenciát az Amazonas vidékén rendezzék meg. Hozzátette, itt az ideje, hogy azok, akik védik az éghajlatot, közelről is megismerjék a régiót.

Luiz Inácio Lula da Silva megválasztott brazil elnök az Amazonas-erdőről szóló vitán a COP27-klímakonferencián az egyiptomi Sarm el-Sejkben 2022. november 16-án. 
Fotó: Joseph Eid / AFP

Az elnök John Kerry amerikai klímavédelmi megbízottal is tárgyalt, aki örömének hangot adva szerdán azt mondta: a brazil elnök arról beszélt, hogy egyszer és mindenkorra rendbe kell hozni a dolgokat, és össze kell fogni az embereket az Amazonas megóvása érdekében.

A 2018-ban megválasztott Bolsonaro alatt meggyengítették az Amazonas-vidéket felügyelő környezetvédelmi ügynökségeket. Az egykori hadseregkapitány az agrárgazdasági szektorból származó erdőgazdálkodókat is kinevezett, akik ellenzik a védett területek, például az őslakosok területeinek kialakítását, és a földrablás legalizálását szorgalmazzák.

A brazíliai Amazonason az erdőirtások területe a hivatalos adatok szerint 2020 augusztusa és 2021 júliusa között tizenöt éves csúcsot ért el. Az Amazonas esőerdő, amely több dél-amerikai ország területén áthúzódik, kulcsfontosságúnak számít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel nagy mennyiségű szén-dioxidot nyel el.