Az új gázforrásokra való gyors átállás és az enyhe tél miatt Németország a vártnál kevesebb energiát fogyasztott az elmúlt hónapokban, így már nem kell áramkimaradásoktól tartani. A gazdasági kilátások is kedvezőbbek, mint azt korábban gondolták: a gazdaság 2022 utolsó negyedévében valószínűleg stagnált, annak ellenére, hogy a szakértők visszaesést vártak erre az időszakra.

Parliamentary group meetings of the Bundestag parties
Olaf Scholz biztos abban, hogy a német gazdaság nem kerül recesszióba az idén.
Fotó: Kay Nietfeld

Biztos vagyok abban, hogy Németország nem kerül recesszióba

 – szögezte le.

A német GDP alakulása 2 éves
 

Az orosz–ukrán háború kitörése Scholz kancellársága elejére esett, így hirtelen azzal szembesült, hogy a hadikiadásokra többet kell fordítani, majd kisvártatva azzal, hogy az orosz gáz helyett új forrásokat kell találni. A háború előtt Oroszország a németek gázszükségletének 55 százalékát adta, így sürgősen lépnie kellett, hogy még a tél beállta előtt máshonnan biztosítsa az ország energiaellátását. 

A kancellár hatalmas kiadási tervet jelentett be Németország hadseregének modernizálására és elkezdte felkészíteni a gazdaságot az olcsó orosz gáz megszűnésére. Elrendelte, hogy az atomerőművek működési idejét hosszabbítsák meg, valamint élesszék újra a szénbányászatot

A vezetékes orosz gázt részben a Balti- és az Északi-tenger partjainál kiépített cseppfolyósított földgázterminálokkal helyettesítették, amelyek mellé pénzt nem kímélve továbbiakat építenek.

Ezek kapacitása biztosítja Németországnak a gazdaság fenntartásához szükséges energiát

 – mondta Scholz a Bloombergnek adott keddi interjújában.