Elharapódzott az Németországban, a klímavédelmi célokat félreteszik, és jobb híján növelik a szén felhasználását az energiatermelésben. Jövőre a szénimport várhatóan tovább emelkedik, miután az idén hatéves csúcsra nőtt – derül ki a Bloomberg adataiból. 

Last briquette factory in the west closes 16 December 2022, North Rhine-Westphalia, Frechen: A bucket wheel conveys pulverized lignite at RWE's Wachtberg briquette plant. RWE closes briquette production in Frechen at the end of the year. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by Oliver Berg/picture alliance via Getty Images)
Ismét a brikett jelenti a megváltást a német energiatermelésben

Persze nem csak Németország nyúl vissza a tradicionális energiaforráshoz. 

Szerte a világon nő a szénhasználat, ugyanis a szennyező tüzelőanyag viszonylag olcsó, használatával az országok meg tudják óvni a gazdaságaikat a teljes összeomlástól. Németország példája jól bizonyítja, hogy a rövid távú energiabiztonság felülkerekedik a hosszabb távú klímacélokon – remélhetőleg csak átmeneti időre.

A Nemzetközi Energiaügynökség gázipari üzletágvezetőjének szavai jól leírják a helyzetet. Carlos Fernandez Alvarez szerint 

az országok be akarják tartani az éghajlatváltozással kapcsolatos vállalásaikat. De amikor a kérdés az, hogy felkapcsoljuk-e a villanyt, vagy menjen-e otthon a hűtő, akkor mindenki rávágja, hogy igen, bármi áron.

Változatlan célok

Németország a mostani helyzettől függetlenül hivatalosan azt tervezi, hogy 2038-ra teljesen megszünteti a szénfelhasználást, de a jelenleg kormányzó koalíció ennél ambiciózusabb, 2030-as céldátumról beszél. A Destatis, a szövetségi statisztikai hivatal szerint viszont

Németország saját áramfelhasználásának több mint harmadát szénerőművekben állítja elő, a harmadik negyedévben a széntüzelésből származó villamos energia mennyisége 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Az ambiciózus klímacélokat némileg árnyalták a gazdasági minisztérium szóvivőjének szavai, aki sikerként könyvelte el, hogy a válsághelyzetben az ország csökkentette a földgázfelhasználást. Hangsúlyozta azt is, a kibocsátás növekedése átmeneti lesz, mert felgyorsították a megújulók részarányának növelését.

Smoking,Chimneys,In,City, széntüzelés, szén, kémény, tél, fűtés
Fotó: Shutterstock

Francia atom vagy német szén?

A német szénhasználat növekedésében külső tényezők is szerepet játszanak. Franciaországban lassabban halad az atomerőművek karbantartása és a reaktorok visszakapcsolása, így tehát amellett, hogy Németország csökkenteni szeretné a gázfelhasználást, a hagyományos energiaexportőr szomszédos ország most behozatalra szorul, amit a legegyszerűbben a közeli Németországból vásárolhat meg. Erre egyébként 1990 óta nem volt példa.  

 

A gáz ára jelentősen csökkent a nyári csúcsokhoz viszonyítva, de a szén égetése még mindig kedvezőbb energiatermelési forma, mint a viszonylag „tiszta”, kevés káros melléktermékkel járó gáztüzelés.  A helyzet átmeneti, de nem biztos, hogy rövid távon visszarendeződés várható a Perret Associates energetikai tanácsadó cég vezetője szerint. Guillaume Perret úgy vélte,

a szén meghatározó marad mindaddig, amíg olcsóbb, mint a gáz,

márpedig ez a belátható jövőben valószínűleg így marad. Így iparági elemzők nem zárják ki azt sem, hogy a szenes blokkok még 2024 végén is üzemben maradnak. Erre utal az is, hogy Törökország mellett Németország az egyetlen, amely jövőre növeli a szénimportját.

 

 

Csak pislákol a gázláng az alagút végén

Ebben a hónapban a világ egyik legfejlettebb gazdasága ugyanolyan szennyezővé vált, mint Dél-Afrika vagy éppen India, ahol szintén a szén az áramtermelés meghatározó alapanyaga. A csendes időjárás miatt még a szélkerekek is lassabban forogtak, azaz visszaesett az energiatermelésük – derül ki az Electricity Maps nevű, hálózati adatokat összesítő alkalmazásból. Vannak persze biztató jelek is, ugyanis a gáz ára csökkent, és az enyhe időjárás miatt kevesebbet kellett fűteni a kontinensen. Így a gáztartalékok időarányosan csúcson vannak, és a cseppfolyósított földgázbehozatal is rekordot ért el. Ugyanakkor a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy

a földgáztárolók feltöltése szempontjából a jövő nyár lesz a legnehezebb, ugyanis már egyáltalán nem jön gáz Oroszországból, és a jelentős LNG-készletek felszabadítására egészen 2026-ig várni kell.

Bár a francia atomerőművek messze nem termelnek a megszokott szinten, míg november elején a kapacitásuk fele működött, mostanra a teljesítményük csaknem 70 százalékát adják le. Valószínűleg Németországban is kitolják a még üzemelő három atomreaktor „nyugdíjazását” az eredetileg eltervezett áprilisi dátumról.

Csak lassan újul meg

Ha a globális energiaellátást nézzük, az idei év slágerszava a megújuló energiaforrás lehetett. Bármilyen nagy jövő előtt is állnak a zöld-energiaforrások a globális energiaellátásban, egyelőre a környezetbarát forrásból származó energia részaránya alacsony. Ez sokakat meg is lephet, ugyanakkor egy számadat alátámaszthatja az állítást: miközben korlátlan forrást költenek el a megújuló energiaforrások jobb kihasználására, a kimagaslóan fejlett Németország 2,9 százalékkal növelte a zöld-energiatermelését a harmadik negyedévben. (Ugyanebben az időszakban a szénégetésből megtermelt energia 13 százalékkal nőtt.)