Energia

A tervezettnél háromszor drágábban készülnek a német úszó gázterminálok

Több mint háromszor annyiba kerülnek az orosz földgáz kiváltására épülő német úszó földgázterminálok, mint az eredeti terv volt – közölte a gazdasági minisztérium szóvivője, Beate Baron. Emiatt nyilván drágább lesz a gáz is, hiszen díjak formájában szednék vissza a költséget.

Nem annyiba kerülnek a németek új tengeri földgáztermináljai, amelyek az elvesztett orosz egy részét pótolnák, mint tervezték, hanem több mint a háromszorosába, ráadásul késésben vannak az építkezésekkel a rossz időjárás miatt. A becsült költség eszeveszett sebességgel emelkedett. Eredetileg hárommilliárd eurót (1250 milliárd forintot) terveztek erre a célra költeni. Három hete még Robert Habeck gazdasági miniszter ennek több mint a duplájára becsülte a költséget. 

Pipeline connection for the future floating LNG terminal 08 December 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbüttel: View of the construction site for integrating LNG into the gas network. The approximately three-kilometer-long gas pipeline leads from the floating LNG terminal on the Elbe to the regional gas distribution network of Schleswig-Holstein Netz. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marcus Brandt / AFP

Beate Baron szóvivő pénteken már azzal állt elő a minisztérium sajtótájékoztatóján, hogy az LNG- (cseppfolyósított földgáz) terminálok 9,7 milliárd euróba kerülnek a 2022-es indulás és 2038 között. 

Ez alighanem a földgáz árát is érinti, hiszen a kormányzat úgy tervezi, hogy nem a költségvetés állja a költségeket.

Ezeket a költségeket az újragázosítási díjakból származó bevételek fedezik, amelyek persze csak akkor kezdenek el befolyni, amikor megkezdik a működést. Természetesen nem látunk a jövőbe, és persze lehet még változás

– mondta.  

Öt úszó terminált építenek, ebből kettőnek már a télen működnie kellene. Az a terv, hogy december elején elinduljanak a szállítások, már füstbe ment. Az építkezést a rossz idő – az erős szelek, a hideg és a nagy hullámverés – hátráltatta

A három legelőrébb tartó terminál összesített kapacitása 20 milliárd köbméter földgáz, a 2021-es oroszországi import 40 százaléka, és minél később lépnek be, annál kiszolgáltatottabb lesz a német gazdaság a télen – írta a Bloomberg. 

Mire valamennyi tervezett terminál elkészül, a német gázszükséglet mintegy harmadrészét lehet fedezni ezeken keresztül a kormányzati becslés szerint.

Alig valamire elég a németek katari LNG-beszerzési sikere

Hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Németország Katarral. A szállítások 2026-ban kezdődnek el, s csupán az éves német gázigény nem egészen 4 százalékát fedezik.

Még nagyobb spórolásra kérték a fogyasztókat

A hálózatot üzemeltető BNetzA egyébként pénteken takarékoskodásra szólította fel a német háztartásokat és vállalatokat. A polgárok

talán nem kellene, hogy teljesen felcsavarják a fűtést, és gondolják át jól, hogy melyik helyiségeket kell fűteniük

– mondta a vállalat elnöke, Klaus Müller az ARD közszolgálati csatornának.

A vasárnapig eltelt egy hétben az ipari fogyasztók 12, a háztartások és a kereskedők 13 százalékkal csökkentették a gázfogyasztásukat, pedig Müller korábban 20 százalékos megtakarításra kérte őket, hogy ezzel fedezzék az orosz szállítások kiesését.

Amerikába mentem, mesterségem címere: német vegyipar

A német vegy- és gyógyszeripari cégek főként az energiaárak miatt kelnek át az Atlanti-óceánon, ám egyéb okok is meghúzódnak a háttérben.

 

 

LNG energiaválság úszó terminál földgáz német energiaimport földgázárak
Kapcsolódó cikkek