Nemzetközi gazdaság

Önmérsékletre szólította fel az energetikai cégeket a francia elnök

Franciaországban is sok cég számára nehézséget okoz a rezsiszámlák kifizetése. Macron most a kisvállalkozások túléléséért kardoskodik.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön felszólította az energiaszolgáltatókat, hogy tárgyalják újra a túlzó szerződéseket minden kkv-val. A francia államfő kiemelte, hogy a kisvállalkozások kétharmada bajban van a megemelkedett energiaárak miatt, ezért az állam támogatni fogja őket.

Seller in the bread store Handsome bread seller with basket full of baguettes in the beautiful store with bakery products
kisvállalkozások
Csökkentené a kisvállalkozások terheit a francia elnök.
Fotó: Ross Helen / Getty Images

A pékségek és cukrászdák képviselőinek vízkereszt alkalmából az elnöki hivatalban rendezett ünnepségen a köztársasági elnök bejelentette, hogy az energiaszolgáltatóknak

minden olyan kisvállalkozóval újra kell tárgyalniuk a szerződésüket, akik megawattóránként 280 eurónál többet fizetnek.

A referenciaárat az energiaszabályozó bizottság állapította meg.

Egyes kisvállalatok szerződésben foglalt rezsiköltsége megötszöröződött, sőt megtízszereződött – emelte ki az államfő, aki visszaélésnek minősítette az ilyen mértékű áremeléseket, és túlzónak tartja az energiaszolgáltatók ekkora profitját.

Önökhöz hasonlóan nekem is elegem van az olyan emberekből, akik a válságot kihasználva túlzó profitra tesznek szert

– jelentette ki beszédében az államfő.

Emmanuel Macron szerint a francia kisvállalkozók kétharmadának komoly nehézségeket okot az energiaszámláik kifizetése.

Franciaország első embere ígéretet tett arra, hogy nem csupán a pékek, hanem minden kézművesszakma számíthat állami segítségre. Külön kiemelte a henteseket.

A kormány 2023-ban meghosszabbította a lakossági energiaárakra másfél évvel ezelőtt bevezetett árplafont, és 15 százalékban maximálta a villamos energia és a gáz árának emelkedését.

Az intézkedést az elnöki hivatal tájékoztatása szerint kiterjesztik a kisvállalkozókra is.

Az egyre erősödő elégedetlenség miatt Élisabeth Borne miniszterelnök kedden már bejelentette, hogy a kis- és középvállalkozások, beleértve a pékségeket is, halasztást kapnak a járulékok és adók befizetésére annak érdekében, hogy megőrizhessék fizetőképességüket. Szintén ebből az okból a kormányzat lehetőséget biztosít nekik arra, hogy a számláik kifizetését is elhalaszthassák.

A kabinet azt is jelezte, hogy ha a pékek túlzónak ítélik meg az energiaáraik emelkedését, azonnal és büntetés nélkül felmondhatják a szerződésüket a szolgáltatójukkal, és újat választhatnak. Ezt a rendkívüli intézkedést a szolgáltatók külön-külön fogják elbírálni, abban az esetben, ha az energiaárak emelkedése csődhelyzettel fenyeget egy vállalkozást.

Közbelép a francia kormány, mentőövet dob a kis- és középvállalkozásoknak

Ha túlzónak ítélik meg az energiaszolgáltatók áremelését, büntetlenül felmondhatják szerződéseiket a kkv-k.

 

Emmanuel Macron energiaválság infláció Franciaország kisvállalkozások
Kapcsolódó cikkek