Az Európai Központi Bank (EKB) munkavállalói elvesztették a bizalmukat az intézmény vezetésében, miután az nem volt képes kontroll alatt tartani az innflációt – derült ki egy bizalmas közvélemény-kutatásból, amelyet az IPSO szakszervezet készített.

ECB Press Conference - Christine Lagarde
Christine Lagarde, az EKB elnöke. – Fotó: Boris Roessler / dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters értesülései szerint a munkavállalók körében a bértárgyalások és a munkaszerződések kapcsán végezték el a felmérést, amely az első Christine Lagarde regnálásának kezdete, azaz 2019 vége óta. Az EKB maga is monitorozta a munkavállalóit tavaly, ebből az derült ki, hogy a megkérdezett 3 ezer alkalmazott 83 százaléka büszke arra, hogy az intézményben dolgozik. A 2020–2021-ben készül EKB-s felmérések alapján a munkavállalók 80 százaléka volt elégedett a pandémia kapcsán bevezetett egészségügyi-biztonsági intézkedésekkel.

Ehhez képest a szakszervezet által 1600 fő megkérdezése alapján készült felmérésből az derül ki, hogy 

a stáb szemében nagyot zuhant Lagarde és a hattagú igazgatóság elismertsége a magas és fizetésemeléseik ennek mértékétől való elmaradása miatt. 

Arra a kérdésre, amely azt firtatta, hogy mennyire bíznak Lagarde és az igazgatóság menedzseri képességeiben, mindössze 34 százalék válaszolt úgy, hogy mérsékelten és csupán 14 százalék úgy, hogy nagyon. A válaszadók 28 százaléka kevéssé, 15 százaléka pedig egyáltalán nem hisz a vezetésben, nagyjából 10 százalék volt a nem válaszolók aránya.

A szakszervezet kiszivárgott e-mailje szerint mindez komoly aggodalomra ad okot, hiszen senki nem vezethet hatékonyan egy intézményt, ha nem bíznak benne a munkavállalók. A dolgozók és az intézmény vezetése között kemény bérharcra van kilátás, még a sztrájkot is kilátásba helyezték

A megkérdezettek 63 százaléka aggódik a miatt, hogy az intézmény csupán 4 százalékos béremelést akar nekik adni.

Lagarde elődjének, Mario Draghinak a támogatottsága sokkal nagyobb volt, egy korábbi IPSO-felmérés szerint a dolgozók 45 százaléka nagyon jó vagy kiváló minősítést adott neki.