BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint háromszázezer munkavállaló hiányzik a brit munkaerőpiacról

Nagy-Britannia a G7-csoport egyetlen olyan tagja, ahol a foglalkoztatási ráta még nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintjét.

Több mint 300 ezer munkavállaló hiányzik a brit gazdaságból amiatt, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, és megszüntette az uniós állampolgárok korábbi szabad letelepedési és munkavállalási jogosultságát – áll két tekintélyes londoni elemzőműhely frissen összeállított közös tanulmányában.

Inside A Bellway Plc Home Construction Site An employee carries a hod of bricks on a new build house under construction on a Bellway Plc residential construction site in Bacton, UK, on Friday, Dec. 2, 2022. More than half of Britons planning to buy a home in the next two years said their home-buying plans had either been brought forward or remained unchanged, according to a Bloomberg Intelligence survey. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: GettyImages

A felmérést Jonathan Portes, a King's College London egyetem gazdaságtan-professzora, a UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és az Egyesült Királyság gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott elemzőház vezető szakértője, valamint John Springford, a Centre for European Reform (CER) nevű, uniós elemzéseket végző londoni stratégiai kutatóműhely igazgatóhelyettese készítette.

Az elemzés készítői modellszámítások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy tavaly június végén 460 ezer európai uniós munkavállaló hiányzott a brit gazdaságból a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) és a járvány előtti szintekhez képest, és ezt a hiányt csak részben pótolták az EU-n kívüli térségekből érkező munkavállalók, akiknek számát a szerzők 130 ezerre taksálják.

A tanulmány összeállítói kiemelik: 

az így keletkezett 330 ezer fős nettó munkaerő-veszteséggel a brit gazdaság teljes korábbi munkaerő-állományának 1 százaléka tűnt el.

Portes és Springford számításai szerint a brit gazdaságban a közlekedési és raktározási ágazatból 128 ezer, a nagy- és kiskereskedelmi szektorból 103 ezer, a szálloda- és élelmiszer-szolgáltatásból 67 ezer, a feldolgozóiparból 47 ezer, az építőiparból 46 ezer, az adminisztratív és kiszolgálói munkakörökből 32 ezer európai uniós munkavállaló hiányzik.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból. A brit kormány azóta új, pontozásos – főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő – bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálásában.

A Brit Iparszövetség (CBI) legfrissebb felmérése szerint a brit üzleti vállalkozások 46 százaléka képtelen teljesíteni a termékei iránti keresletet a munkaerőhiány miatt, 36 százalék csökkentette áruinak vagy szolgáltatásainak választékát, 72 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy a brit gazdaság a Brexitről döntő 2016-os népszavazás óta veszített befektetői és üzleti vonzerejéből.

A brit mezőgazdasági termelők szövetsége (NFU) már több nyilatkozatban felhívta a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a hazai gyümölcs- és zöldségtermés jelentős része a földeken rothad el.

Az NFU becslése szerint a szektornak évente 70-90 ezer idénymunkásra van szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására. E munkavállalók nagyon nagy többsége a Brexit előtt hagyományosan a kelet-európai uniós országokból érkezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.