A mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma 223 ezerrel nőtt decemberben; ez jóval meghaladja a 200 ezres elemzői várakozásokat, de kevesebb a novemberi 256 ezernél. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra csökkent, ami szintén meghaladja az előzetes, 3,7 százalékos várakozásokat. A foglalkoztatási arány az előző havi 62,2 százalékról minimálisan, 62,3 százalékra emelkedett.

SAN RAFAEL, CALIFORNIA - AUGUST 05: A hiring sign is posted at a Target store on August 05, 2022 in San Rafael, California. According to data released by the Bureau of Labor Statistics, the U.S. economy added 528,000 jobs in July, far more than the 250,000 expected by analysts. The national unemployment rate dropped to 3.5%.
Fotó: Getty Images

Az adat jobb ugyan a vártnál, de nem meglepő, mivel megalapozták az egy nappal korábban nyilvánosságra hozott hírek, amelyek szerint az elbocsátások száma decemberben 43 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban, a munkanélküli-segély iránti új kérelmeket benyújtó amerikaiak száma pedig három hónapos mélypontra esett a múlt héten.

Ugyan az erős tartja lendületben a gazdaságot a fogyasztói kiadások fenntartásával, azonban továbbra is kissé élénk a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve számára, amelynek az elsődleges célja csökkenteni az inflációt a kereslet visszafogásával. A Fed ezért várhatóan tovább folytatja a kamatemelést. 

A dollár egyelőre nem reagált nagyobb elmozdulással az adatra, a vezető New York-i tőzsdeindexek viszont veszteségben állnak a kereskedési nap közepén.

Az átlagos órabér 0,3 százalékkal emelkedett az előző havi 0,4 százalék után, ami éves összevetésben 4,6 százalékra csökkentette a bérek növekedését a novemberi 4,8 százalékról. A kormány e heti adatai szerint november végén 10,458 millió nyitott álláshely volt, ami azt jelenti, hogy minden egyes munkanélkülire 1,74 üres állás jutott.