Az úgynevezett makroszintű pénzügyi támogatási+ (MFA+) összege 18 milliárd euró (7200 milliárd forint), amelyet a uniós tagállamok december közepén hagytak jóvá. Az első hárommilliárd eurót kedden fizette ki Ukrajnáénak az Európai Bizottság. A támogatást az közös hitelfelvételből biztosítja.

Euro
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A brüsszeli közlemény szerint a kölcsön segítségével Kijev képes lesz az idén fizetni a béreket és a nyugdíjakat, valamint fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat, így a kórházakat, az iskolákat és az otthonukat elhagyni kényszerülők lakhatását. Emellett biztosítja az ország makrogazdasági stabilitását és a kritikai fontosságú infrastruktúra helyreállítását az orosz bombázások után.
Az MFA+ a szokásosnál rugalmasabb és kedvezőbb hitelezési forma, amelyet Ukrajnának 35 év alatt kell törlesztenie, 2033-tól. Az ország márciustól havi 1,5 milliárd eurót hívhat le a megszabott összegből. „Kulcsfontosságú és sürgős Ukrajna támogatása az ország finanszírozási igényeinek kielégítésében. A decemberben elfogadott, legfeljebb 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásból az első hárommilliárd euró mai folyósítása azt mutatja, hogy a bizottság a lehető leggyorsabban és leghatározottabban cselekszik" – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.
A támogatást vita övezte, Magyarország nehezményezte, hogy a kérdést Brüsszel összekötötte a hazánknak járó uniós források kifizetésével, és Budapest húzódozott a közös hitelfelvételtől is, mondván, hogy erről a pandémia nyomán bevezetetett gyakorlatról és a közös beszerzésekről kedvezőtlen a tapasztalat.

A háború kezdete óta a kölcsönön felül az EU, a tagállamok és az európai pénzügyi intézmények 49 milliárd eurós támogatást nyújtottak Ukrajnának.