A Moller-Maersk, a világ egyik legnagyobb hajózási és logisztikai konszernje egyre közelebb araszol oroszországi tevékenységének felszámolásához, miután a lerakatai eladásával már csak néhány vontatóhajótól kell megszabadulnia – írta a Reuters.

Container Ship 'Emma Maersk' Arrives In Zhoushan
Fotó: Getty Images

A tavaly év eleji rekordprofitok után az ukrajnai invázió által okozott üzemanyaghiány és a kereskedelmi láncok széttöredezése a Maersket is nehéz helyzetbe hozta, az eladásokkal egy időben pedig a svájci MSC-vel együtt bejelentették, hogy hamarosan megszakítják a szövetségüket

 

A dán konténerszállító óriás hétfőn jelentette be, hogy megállapodott az IG Finance Developmenttel utolsó két orosz telephelyének eladásáról. Az 1500 konténer befogadására képes novorosszijszki, valamint a szentpétervári raktárakhoz a vállalat az Európai Uniótól és Oroszországtól is megkapta a hatósági jóváhagyást.

Örülünk, hogy új tulajdonost találtunk két telephelyünknek, és ezzel sikeresen végrehajtottuk az országban található összes ingatlanunk értékesítését

– nyilatkozta Karsten Kildahl, a Maersk kereskedelmi vezérigazgatója.

A vállalatnak még el kell válnia négy édesvízi vontatóhajójától, amelyeket a Svitzer márkanév alatt üzemeltetnek, de ezután már nem lesz több jelentős eszközük az országban.

Bár az ukrajnai háború kirobbanása után rengeteg nyugati vállalat hirtelen otthagyta Oroszországot, a Maersk nem kapkodott, és lépésről lépésre szabadult meg az eszközeitől. Tavaly augusztusban a vállalat eladta 30,75 százalékos részesedését az orosz Global Ports Investment kikötőüzemeltetőben a konténergyártó Delo Csoportnak.