India januári aranyimportja 76 százalékkal zuhant az előző év azonos hónapjához képest: Újdelhi 11 tonna aranyat vásárolt az idei év első hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 45 tonnával. Pénzben kifejezve a januári behozatal 697 millió dollárra esett vissza az egy évvel korábbi 2,38 milliárd dollárról.

The Night Before The Wedding Is Usually Called The Rorio Night By The North Maluku Community
Photo taken in Ternate, Indonesia
india, gold, jewelerry, arany, ékszer,
Fotó: Fatma Silawane / EyeEm

Ezt azzal magyarázzák, hogy a belföldi árak rekordmagasságba emelkedtek, ezért az ékszerészek és a kereskedők elhalasztották a vásárlásokat, abban reménykedve, hogy a kormány az év elején csökkenti a nemesfém importvámját. A kormány azonban mégsem nyúlt az adókulcshoz – írja a Reuters.

Az visszaesése segíthet mérsékelni India kereskedelmi hiányát, és támogathatja a rúpiát, valamint visszafoghatja a nemesfém világpiaci drágulását, hiszen India Kína után a világ második legnagyobb legnagyobb aranypiacának számít.

Az aranyvásárlások egyik fő mozgatórugójának az esküvők számítanak Indiában, mivel az ékszerek és az aranyrudak a menyasszony hozományának fontos részei, továbbá a családtagok és a vendégek is előszeretettel ajándékoznak ékszereket az ifjú párnak. A hírügynökség kereskedőktől megtudta, hogy az arany ára Indiában 5 százalékkal csökkent februárban, ráadásul az ékszerészeknek készleteket kell felhalmozniuk az esküvői szezonra, így már most az import növekedésére számítanak.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, tavaly az arany iránti kereslet éves szinten 18 százalékkal nőtt (az úgynevezett OTC, azaz tőzsdén kívüli piacokat nem számítva), 4741 tonna kelt el belőle összesen. A 2011 óta mért legmagasabb értéket a kiemelkedően erős negyedik negyedév 1337 tonnás forgalmának köszönhetően sikerült elérni. Az ékszerkészítés éves aranyigénye 2189 tonna, a befektetőké 1106 tonna, a központi bankoké pedig 1135 tonna volt.

A 2021-es értékekhez viszonyítva a befektetők aranyigénye 10 százalékkal, míg a központi bankok és egyéb pénzintézetek étvágya 152 százalékkal növekedett. A pénzintézetek számára egyebek közt értékállósága és idegen kormányzatoktól való függetlensége miatt fontos az aranytartalékok feltöltése, erre a legjobb példát Kína szolgáltatja, ahol elemzők szerint a kormányzati szektor több mint három hónapja lankadatlanul vásárolja a nemesfémet. A trend érintette Magyarországot is, viszont a nagy felvásárlási lázzal szemben India 2022-es aranyimportja 706 tonnára csökkent az egy évvel ezelőtti 1068 tonnáról.

Két hónap múlva India lesz a világ legnépesebb országa

Még legalább egy évig senki sem tudja, pontosan hány lakosa van az országnak, késik ugyanis az évtizedenként szokásos Az előrejelzések szerint India két hónap múlva átveszi Kína helyét, és a világ legnépesebb országává válik több mint 1,4 milliárd fővel.