Nemzetközi gazdaság

Az Északi-sarkvidéken is éleződik Oroszország és a Nyugat konfliktusa

Az ellentétek egyre több területen mélyülnek. Oroszország az Északi-sarkvidéki Tanácsban bírálta nyugati partnereit.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete egyre inkább beavatkozik más sarkvidéki országok gazdasági együttműködésébe – szólalt fel Nyikolaj Korcsunov, az orosz külügyminisztérium nagykövete és Oroszország vezető sarkvidéki tisztviselője az Északi-sarkvidéki Tanács szombati ülésén.

Aerial view of the arctic snowy forest at sunset, Riisitunturi National Park, Posio, Lapland, Finland
Északi-sarkvidék
Az Északi-sarkvidéken is éleződik Oroszország és a Nyugat konfliktusa.
Fotó: Roberto Moiola / AFP

Természetesen nem tudunk nem aggódni a Nyugat ellenséges retorikája és a növekvő szerepvállalása miatt, amikor ez az észak-atlanti katonai blokk egyre jobban megpróbál beavatkozni mások gazdaságába és a békés együttműködésekbe

idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Korcsunovot.

Az orosz diplomata nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy az északi-sarkvidéki térség kapcsán is egyre gyakrabban használják a nyugati partnerek az elrettentés, a visszaszorítás és a konfrontáció szavakat.

Korcsunov szerint Moszkva most is, ahogy korábban mindig, a béke, a minimális katonai és politikai feszültségek, valamint a konstruktív együttműködés térségeként tekint az Északi-sarkvidékre.

A nyugati országok ugyanakkor kevésbé optimisták. A NATO szerint Oroszország növeli a katonai jelenlét a térségben, a bázisainak száma bővül, és újabb fegyverrendszereket is telepített oda. Lehet, hogy nem csupán az olvadó jégtakaró miatt kell aggódni a sarkvidékek kapcsán.

Oroszország a sarkvidéken is kihívást jelent a NATO számára

A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg Kanadában beszélt erről. Az amerikaik ugyanakkor különleges sarkvidéki nagykövetet neveztek ki, hogy ezzel is jelezzék: odafigyelnek.

 

 

Északi-sarkvidék Oroszország együttműködés NATO
Kapcsolódó cikkek