Az Intel képviselői vietnámi tisztviselőkkel tárgyaltak arról a tervről, hogy az amerikai vállalat 3,3 milliárd dolláros beruházást hajtson végre a Ho Si Minh-város közelében fekvő, Saigon Hi-Tech Park nevű ipari parkban.

Fotó: Nhac Nguyen / AFP

A lépést elsősorban Hanoi erőlteti, a cég közölte: bár Vietnám fontos a gyártás szempontjából, de nem tervez új beruházást. A terv révén az Intel kibővítené a parkban lévő csipgyártó üzemét, amelyet két éve 475 millió dollárból fejlesztett – írja a Bloomberg. A vállalat eddig összesen 1,5 milliárd dollárt fektetett be a délkelet-ázsiai országban, azonban az elmúlt két negyedévben veszteséget könyvelt el, így nem valószínű, hogy szívesen belevágna egy ilyen nagy projektbe.

Vietnám gyártási központtá vált, a kormány pedig igyekszik minél több külföldi befektetést vonzani az országba.

Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb arányban csábítja a nagyvállalatok gyárait az országba. Hanoi az utóbbi években abból is profitál, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, Vietnám pedig népszerű célpont India mellett.

Így tett például az Apple is, májustól a MacBookok vietnámi összeszerelése indulhat el. A stratégiát igazolja, hogy a százmilliós ország az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb kereskedelmi partnere lett, miután Washington egyre több készterméket importál Vietnámból.

A legnagyobb amerikai csipgyártó megcsapolja a vezetői bérét

Csak a junior munkavállalók és az órabéresek fizetését nem csökkenti a legnagyobb amerikai csipgyártó, amely gigantikus beruházások idején került ingatag pénzügyi helyzetbe. A vállalat gyenge számokat közölt a tavalyi negyedik negyedévről, 664 millió dolláros veszteséget jelentett, és idei prognózisa is borús.