Bekérette a horvát nagykövetet a szlovén külügyminisztérium Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter néhány nappal ezelőtt tett nem helyénvaló kijelentése miatt. A miniszter azt mondta, nem tankol a szlovén Petrol olajipari vállalat töltőállomásain – írta a 24ur.com című szlovén napilap pénteken.

European Union Energy Ministers Set to Cut Power Use And Redirect Windfall Profits at Emergency Meeting
Davor Filipovic.
Fotó: Getty Images

A lap információi szerint a minisztérium az Európai Bizottságot is értesíti az esetről. A tárca közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy egy hatalmi pozícióban lévő hivatali vezető hátrányosan megkülönböztessen egy szlovén vállalatot, és befolyásolja a fogyasztók döntését, sőt ez az EU belső piacának szabályait is sérti. Hozzátették, hogy 

Szlovénia mindig határozottan fellép más országok képviselői ellen, ha egy szlovén vállalat hírnevét rontják.

A szlovén közlemény kiemelte, hogy elvárják a horvát hatóságoktól, hogy teljes szabadságot és egyenlő piaci pozíciót biztosítsanak a szlovén cégek számára, és számítanak arra is, hogy a jövőben a miniszterek tartózkodnak a két ország közti jó gazdasági kapcsolatokat aláásó kijelentésektől, és továbbra is figyelni fogják a Petrollal kapcsolatos eseményeket Horvátországban.

Filipovic azért tankolna bármelyik másik kúton, mert a Petrol tavaly decemberben egy órára – a horvát miniszter szerint ok nélkül – országszerte bezárta a benzinkútjait. 

A szlovén vállalat az üzemanyagárak horvát szabályozása ellen tiltakozott a lépéssel.

A politikus már akkor is bírálta az olajtársaságot, és elmondta, hogy a horvát kormány senkinek sem engedi meg, hogy mélyen a polgárok zsebébe nyúljon, és mindent megtesz a védelmükben.

A szlovén vállalat 2021-ben megvette a Crodux derivati (Crodux) horvát kereskedelmi vállalat töltőállomásait és raktárkapacitásait a krki Omisaljban és Zárában (Zadar). Az ügylet révén 91-ről 200-ra növelte töltőállomásai számát, s ezzel 23 százalék körüli piaci részesedést szerzett.