Horvátországban, ahol még mindig ársapka van érvényben az üzemanyagokra, a kormány hétfőn közölte döntését az árak megemeléséről. Az emelés nem meglepő, a fogyasztási emelkedését vezetik át.

Horvátország 2022.11.09.INA benzinkútfoto:Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / VG

A döntés szerint a benzin ára öt eurócenttel emelkedik, 1,33 euróra, a dízelé három centtel 1,47 euróra. 

Ezzel a horvát üzemanyag ára még mindig a legalacsonyabbak közt marad Európában, hiszen a korábbi hasonló magyar döntést követve tavaly februárban a horvát kormány is ársapkát vezetett be az üzemanyagokra és alapvető élelmiszerekre. Mint ismeretes, a magyar üzemanyagárstopot decemberben megszüntették, míg a néhány alapvető élelmiszer árának korlátozását április 30-ig meghosszabbították.

A horvát piac ellátási szerkezete más, mint a magyaré, ezért náluk nem jelentkezett a magyar megszüntetést indokló üzemanyaghiány, ami nem jelenti, hogy nem futhatnak bele problémákba, a feszültség az ellátókkal máris magasra hágott.

A második legnagyobb ellátó, a szlovén Petrol a múlt szerdán közölte, hogy egy órára bezárja 200 kútját – ez az összes horvát töltőállomás 23 százaléka –, tiltakozásul az árkorlátozás ellen.

Már jó ideje heves szócsaták folynak a Petrol, és a horvát, illetve a március óta ugyancsak árstopot alkalmazó szlovén kormány közt. (Szlovéniában ez a vállalat a legnagyobb üzemanyagellátó.)

Év végi jelentések szerint a Petrol jogászai mindkét országban vizsgálják, nem  ütközik-e az alkotmánnyal az árkorlátozás, amely a cég becslése szerint 248 millió eurós veszteséget okoz neki 2023-ban.

Kútbezárással tiltakoznak a benzinárstop ellen Horvátországban

A szlovén Petrol horvátországi hálózatának már 40 millió eurónyi kárt okozott a zágrábi kormány által elrendelt üzemanyag-ársapka. A cég itt is és odahaza is perre megy pluszköltségei megtérítéséért.

Az intézkedés érinteni fogja a Petrol beruházási képességét és a zöld átmenete dinamikáját – írta közleményében a cég a múlt szerdán. Emiatt 100 millió euróval csökkentik a 2022-re és 2023-ra előirányzott beruházásaikat, és csökken az energiamenet részaránya ezeken belül. A cég tavalyi kiigazított bruttó profitját Szlovéniában 108,9 milliárd, Horvátországban 34,6 millió euróval csökkentik az árkorlátozások – közölték még novemberben.

A horvát gazdasági miniszter, Davor Filipovic ingerülten reagált a Petrol múlt heti nyilatkozatára. „Ebben a válságban mindenkinek ki kell vennie a részét a teherből” – mondta szerdán újságíróknak, miután találkozott a vállalat képviselőivel.

A Petrolnak hétfőn is kijutott az áremelési döntést ismertető Ivo Milatić államtitkártól, aki elmondta „nem boldogok” attól, ahogy a vállalat viselkedik.

Nem látok háborút, mindenki a tulajdonosnak felel, mi az államnak, azaz a polgároknak. Ők a részvényeseknek

– tette hozzá.

Megy a fejben számolgatás – kicsit döccenve, de alapvetően simán átállt Horvátország az euróra

Vasárnap lépett be szomszédunk az eurózónába, de igazán csak hétfőn lehetett lemérni, hogyan is sikerült az átállás.

Egyébként Romániában is üzemanyagár-emeléssel kezdődött az év.

Drágulással indult és bonyolultnak ígérkezik az új év Romániában

Mintegy harminc forintnak megfelelő összeggel drágult az üzemanyag 2023 első napján, elkerülheti a recessziót idén az ország, de marad az inflációs nyomás. Mentőövet jelentenek az uniós eurómilliárdok.