Ha az élelmiszerhiányt külső segítséggel akarnák legyőzni, az olyan lenne, mintha mérgezett cukorkát ennének – írta szerdán Észak-Korea hivatalos lapja, amely gazdasági önállóságot sürgetett a koronavírus és a szankciók közepette súlyosbodó nehézségek ellenére.

Észak-Korea
Elutasítandónak tartja a külföldi segítséget Észak-Korea hivatalos lapja.
Fotó: Kim Won Jin / AFP

Az elszigetelt országban az utóbbi években élelmiszerhiány lépett fel az áradások és a tájfunok, a nukleáris fegyverkezés és a rakétaprogramok miatt hozott nemzetközi szankciók, valamint a pandémiás határzár okozta csökkenő kínai kereskedelmi forgalom következtében.

A legtöbb ENSZ-ügynökség és a segélyszervezetek azóta távoztak az országból, Kína maradt a külső élelmiszer-segítség kevés forrásainak egyike.

A kommunista országot vezető Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun arra figyelmeztetett, hogy senki se fogadjon el gazdasági segítséget az imperialistáktól, mert azok a segélyt csapdának használják, hogy kifosszák és leigázzák az országokat, beavatkozzanak a belpolitikájukba.

Hiba, ha azzal próbáljuk meg erősíteni a gazdaságot, hogy elfogadjuk és megesszük a mérgezett cukorkát

– írta a lap.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdán meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy három észak-koreai vidéki börtönben mintegy 700 elítélt halt meg éhezés és betegségek miatt az elmúlt két évben.

Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

Észak-Korea szombaton újabb ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé – erősítette meg a dél-koreai vezérkari főnökség és a japán parti őrség.