Kínában az új lakások árai 2023 első felében várhatóan 1 százalékkal csökkennek éves szinten, míg novemberben félszázalékos visszaeséssel számoltak. Az év utolsó hat hónapjában az árak emelkedésnek indulhatnak, és idén összességében 2,5 százalékkal nőnek, ami gyorsabb az előző kutatásban prognosztizált 1 százalékos plusznál – derül ki a Reuters legfrissebb felméréséből, amely 13 elemző és közgazdász válasza alapján készült.

Modern chinese high-rise residential,  flat, lakas, ingatlan,
Fotó: Getty Images

Elemzők szerint az év második felében a kereslet fellendülése a gazdaság élénkülésével együtt az árak emelkedéséhez vezethet.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának, az élénkítését célzó intézkedéseknek köszönhetően, valamint a keresletet erősítő újabb gazdaságélénkítő lépésekben bízva egy év után először újra nőtt januárban az új lakások ára a távol-keleti országban. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos volt az emelkedés a decemberi 0,2 százalékos csökkenés után. 

Azonban a kereslet továbbra is visszafogott, ami a hosszú távú fellendülés egyik fő akadálya. A szakértők szerint az év második felében viszont egy fenntartható fellendülés veszi kezdetét. Az ingatlaneladások várhatóan 9 százalékkal esnek vissza az év első felében, míg 2023 egészére másfél százalékos redukálódást várnak a közgazdászok. A legutóbbi felmérésben 1 százalékos csökkenéssel számoltak.

A koronavírus-járvány hatása fokozatosan elhalványul, így arra számítunk, hogy a havi lakáseladások egyenletesebbek lesznek, mint egy évvel korábban

– mondta Vang Hszingping, a Fitch Bohua vezető elemzője. Hozzátette: időbe telik, amíg a piac megtalálja a mélypontját, így az eladások csak lassan fognak helyreállni. A piacok várják az árakra, vásárlásokra és eladásokra vonatkozó korlátozások enyhítését, amelyeket az úgynevezett első szintű városokban a hatóságok az emelkedő árak és a spekuláció megfékezésére vezettek be. Bár a felmérésben részt vevők mindannyian azt mondták, hogy nem valószínű, hogy az első szintű városokban teljesen feloldják a korlátozásokat, csekély mértékű enyhítés azért lehetséges.

„A szabályozás enyhítésének az első osztályú városokban nagyon fontos demonstrációs hatása van. Úgy véljük, hogy a szabályozó hatóság óvatosabban fogja meghatározni a politika enyhítésének mértékét és időzítését az elsőrangú városokban” – mondta Vang. Elemzők szerint Kína fokozatosan növelni fogja az eladásra szánt kész új lakások arányát a piacon, sőt egyesek szerint az előértékesítést is eltörölhetik. Több kínai tartomány ebben a hónapban közölte, hogy elkezdi tesztelni azt a követelményt, hogy a fejlesztők csak kész lakásokat bocsássanak eladásra.

Ennek hátterében az áll, hogy a távol-keleti országban az új házak 90 százalékát még építés alatt vásárolják meg, viszont jó néhány pénzszűkében lévő ingatlanfejlesztő leállította a munkálatokat. Az építkezések lassulása, illetve leállása miatt rengeteg vevő nem jut hozzá a már előre kifizetett lakásához, ők többféle módon tiltakoznak, például beköltöznek a félkész, befejezetlen lakásokba vagy bojkottálják a jelzáloghitelek visszafizetését. Az ázsiai óriás ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt években egyik válságból a másikba került. Mindez azért óriási probléma, mert az ingatlanszektor a kínai gazdaság nagyjából egynegyedét adja. 

Az energiahatékonyság egyre fontosabb, de még mindig inkább az elhelyezkedés számít ingatlanvásárlásnál

Az energiaárak elszabadulása miatt a lakásvásárlásra készülők többsége, nagyjából kétharmada fontosnak vagy egyenesen nagyon fontosnak tartja az energiahatékonyságot a leendő új otthona kiválasztásakor. Az energiahatékonyság különösen az idősebb korosztályok számára fontos szempont.