A Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású, Tokió fennhatósága alatt álló szigetcsoportjáról tárgyalt telefonon Csin Kang kínai és Hajasi Josimasza japán külügyminiszter péntekre virradó éjjel. A szigetek, amelyekre mind Kína, mind Japán igényt tart, hosszú ideje vitás kérdést jelentenek a kétoldalú kapcsolatokban. A területet Kína Tiaojü-szigeteknek, Japán pedig Szenkaku-szigeteknek nevezi.

Marine survey around the Senkaku Islands
szigetcsoport
Heves vitát váltott ki a szigetcsoport hovatartozása Japán és Kína között.
Fotó: Chihiro Imamura

Hivatalba lépése óta első, 50 perces megbeszélésükön a kínai tárcavezető elmondta japán hivatali partnerének, Peking reméli, Tokió meg tudja akadályozni, hogy a jobboldali erők vitát provokáljanak a szigetek ügyében – közölte a kínai külügyminisztérium.

Hajasi azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatokat sok kihívás és aggodalom terheli, valamint a japán közvélemény szélsőségesen szigorú Kínával kapcsolatban – áll a japán külügyminisztérium közleményében.

A japán tárcavezető komoly aggodalmát fejezte ki a kelet-kínai szigetekkel, valamint a Japán közelében végzett, egyre aktívabb kínai katonai tevékenységgel kapcsolatban.

A japán közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy együtt kell működniük a konstruktív és biztos kapcsolat kialakításán, fenn kell tartaniuk a közvetlen kommunikációt, beleértve a csúcstalálkozók lehetőségét.

Hajasi pénteken sajtótájékoztatóján elmondta, a megbeszélést jó kezdetnek tekintik, és Csin meghívta őt Kínába, a magas szintű találkozó időpontját azonban még meg kell szervezni. Ez lenne az első japán külügyminiszteri látogatás 2019 decembere óta Pekingben.

Fotó: MTI

Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár pénteken megerősítette, hogy a két miniszter beszélt egymással, és megállapodtak abban, hogy együttműködő, pozitív kapcsolatok kialakításán dolgoznak.

A szigetcsoport közel található Tajvan vizeihez.

CIA: Kína 2027-ben megtámadhatja Tajvant

A CIA igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kínai elnök 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására.