Nemzetközi gazdaság

CIA: Kína 2027-ben megtámadhatja Tajvant

A CIA igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kínai elnök 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására.

Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására – közölte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója csütörtökön Washingtonban.

CHINA-ZHEJIANG-NAVY FLEET-ESCORT MISSION-RETURN (CN)
Kína 2027-ben megtámadhatja Tajvant.
Fotó: Han Lin / Xinhua / AFP

William Burns egy washingtoni egyetemen tartott előadásában megjegyezte ugyanakkor, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a kínai vezető eldöntötte, hogy 2027-ben, vagy máskor megtámadja a szigetet, viszont jó jelzi a céljait.

A CIA vezetője hírszerzési információkra hivatkozó elemzésében hangsúlyozta, nem szabad alábecsülni a kínai elnök Tajvanra vonatkozó ambícióit, még akkor sem, ha Hszi Csin-pingre kijózanítóan hatott az orosz hadsereg teljesítménye Ukrajnában, és ebből megpróbálja levonni a tanulságokat.

A kínai–orosz viszonyról William Burns azt mondta: hiba volna a két fél egymás iránti elköteleződését alábecsülni, ugyanakkor ez nem egy korlátok nélküli barátság.

A tajvani elnök a fegyveres konfliktus lehetőségéről beszélt

Tajvan azt kéri, hogy Peking tartsa tiszteletben a tajvani nép elkötelezettségét a sziget szuverenitása és demokratikus berendezkedése iránt.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek