BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Scholz Visits BMW Motorcycle Factory
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 19: A female trainee works on the assembly line at the BMW motorcycle manufacturing plant on December 19, 2022 in Berlin, Germany. The plant, opened in 1967, produces over 550 gasoline and electric powered motorcycles and scooters per day.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Kezd felpörögni az európai feldolgozóipar, érik az EKB kamatemelése

Az európai országokban nőtt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, de többnyire a zsugorodást jelző 50-es érték alatt mozognak, köztük az öreg kontinens legnagyobb gazdaságában is. Néhány kivétel azért akad: a török, a francia és az olasz BMI átlépte a növekedésre utaló határt. Az eurózónában öt hónapos csúcsra emelkedett a mutató, így az EKB kamatemelésről dönthet.

Az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a decemberi 47,8-ről januárban öt hónapos csúcsra, 48,8-re emelkedett az S&P Global felmérésben, ami összhangban van az előzetes adatokkal, azonban ez még mindig a zsugorodást jelző 50-es érték alatt mozog. Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói ezt valószínűleg örömmel fogadják, mivel az ipari termelés felfutása nagyobb esély nyílik  az irányadó kamat 50 pontos emelésére csütörtökön,  a lépést márciusban újabb 50 pontos növelés követhet.

Scholz Visits BMW Motorcycle Factory
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 19: A female trainee works on the assembly line at the BMW motorcycle manufacturing plant on December 19, 2022 in Berlin, Germany. The plant, opened in 1967, produces over 550 gasoline and electric powered motorcycles and scooters per day.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Sean Gallup

A német BMI januárban 47,3 pontra emelkedett a decemberi 47,1-ről. Európa legnagyobb gazdaságában ez volt a harmadik egymást követő hónap, amikor javult a mutató, azonban ez még mindig a zsugorodást jelző 50-es érték alatt mozog.

A német gyártók optimisták a jövő évi növekedési kilátásokkal kapcsolatban

 – mondta Paul Smith, az S&P Global gazdasági igazgatója. Hozzátette: az orosz–ukrán háború kirobbánását követően először fordul elő, hogy több cég számít a termelés növekedésére, mint csökkenésére. Más országok esetén is emelkedésről beszélhetünk: az S&P Global szerint a görög BMI januárban 49,2-re nőtt a decemberi 47,2-ről, míg a spanyol 48,4-re emelkedett a decemberi 46,4-ről.

Az olasz (50,4), a francia (50,5) és a török (50,1) BMI pedig átlépte a gazdasági bővülésre utaló 50-es értéket. Jó hírek érkeztek Lengyelországból és Csehországból is, bár a görög, illetve a spanyol adatokhoz hasonlóan a zsugorodást jelző érték alatt vannak. Bár az Egyesült Királyságban 47-re emelkedett a mutató, a brit gazdaság továbbra is bajban van. 

Nagyon erősen kezdte az évet a magyar ipar, a régióban ez kiemelkedő

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke januárban 55 pont volt. A korábbi januári értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,9) és az előző három év e havi értékeinek átlagát (54,6) is meghaladja. A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be, ugyanakkor a decemberi lendületes bővülést követően januárban lassabb növekedés volt megfigyelhető.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.