A cseh feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) januárban 44,6 pontra emelkedett a decemberi 42,6-ről, ami továbbra is a zsugorodást jelző 50-es határ alatt van. Az elemzők 43,5-es értéket jósoltak.

Night view of the smoke coming out of the Krosnospan factory
MIELEC, PODKARPACKIE, POLAND - 2022/02/22: Night view of the smoke coming out of the Krosnospan factory in central Poland. (Photo by Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A BMI-felmérés azt mutatta, hogy csökkentek a megrendelések, miközben az anyag- és energiaköltségek megterhelték a gyártókat. A vállalatok azonban a gyenge kereslet közepette is képesek voltak áthárítani a költségeket a vásárlókra. A lengyel BMI szinté felülmúlta a várakozásokat: az év első hónapjában 47,5-re nőtt a decemberi 45,6-ről, az elemzők 46,2-es értékre számítottak. A lengyel adat szintén a visszaesést jelző 50-es érték alatt van.

A lengyel gyártók sok kihívással szembesülnek az év elején

– mondta Paul Smith, az S&P Global gazdasági igazgatója. Hozzátette: a lengyel feldolgozóipari termékek iránt belföldön és külföldön is csökkent a kereslet, miközben az energia, a nyersanyagok és a félkésztermékek ára továbbra is magasak maradt, valamint folyamatosak a kirúgások. A felmérés azonban a hangulat jelentős javulását mutatta, a vállalatok az elkövetkező hónapokra javuló keresletet és alacsonyabb árakat várnak. Smith szerint a lengyel cégek 2022 májusa óta nem látták ennyire optimistán a jövőt. 

Nagyon erősen kezdte az évet a magyar ipar, a régióban ez kiemelkedő

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított értéke januárban 55 pont volt. A korábbi januári értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,9) és az előző három év e havi értékeinek átlagát (54,6) is meghaladja. A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be, ugyanakkor a decemberi lendületes bővülést követően januárban lassabb növekedés volt megfigyelhető.