Az XDI klímakockázatokkal foglalkozó szakemberei világszerte több mint 2600 régiót vizsgáltak meg, és éghajlati modellek, valamint időjárási és környezeti adatok segítségével felmérték, hogy a hőmérséklet-emelkedés 2050-ig milyen gazdasági károkat okozhat. A tanulmány abból az alapfeltevésből indul ki, hogy az évszázad végére 3 Celsius-fokkal emelkedik meg az átlaghőmérséklet.

Rescue workers conduct a search a day after a flash flooding caused by a sudden downpour triggered mudslides in Datong county, Xining city, in China's northwestern Qinghai province on August 19, 2022.
Túlélők után kutatnak az áradás levonulása nyomán.
Fotó: AFP

Az adatokból kiderült, hogy a világgazdaság motorjának számító régiók közül jó néhányat katasztrofális veszélyek fenyegetnek: a tengerszint emelkedése, folyók áradása és erdőtüzek. Ezek miatt ráadásul csökkenhetnek az ingatlanárak, és elriadhatnak a befektetők.
„Már most is érezzük az időjárási események jelentős hatásait világszerte, és ezek csak fokozódni fognak – mondta újságíróknak az adatok ismertetésekor Rohan Hamden, az XDI vezérigazgatója. – Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy minden befektetési döntésünk az éghajlatváltozással szembeni ellenálló módon szülessen meg” – tette hozzá a Reuters tudósítása szerint.
Kína különösen nagy problémával néz szembe, mivel a világ húsz leginkább veszélyeztetett régiója közül tizenhat található az országban. Csiangszu tartomány, amely a teljes kínai 10 százalékát adja, az első helyen áll a legveszélyeztetettebb régiók között, a második a szomszédos Santung, amelyet az acélipari központ Hopej, majd a gyakori áradásokat megtapasztaló Hona követ.

Chinese firefighters extinguish the fire in a forest in Greater Khingan Range, north China's Inner Mongolia Autonomous Region, 6 June 2018.A forest fire that lasted for five days in north China's Inner Mongolia autonomous region was put out Wednesday (6 June 2018) morning, local authorities said. The fire started Friday in the Hanma National Nature Reserve in the northern area of the Greater Hinggan Mountains, and spread to neighboring Heilongjiang Province by Sunday afternoon. It was put out at around 10 am Wednesday. The fire has burnt around 5,100 hectares of forest, with 4,500 hectares in Inner Mongolia and 600 hectares in Heilongjiang, according to the fire department in the nature reserve. Since Friday, thousands of armed police, forest police, militia and fire fighting forces have been dispatched to battle the fire. Lightning strikes were the cause of the fire.
Az áradások mellett súlyos veszélyt jelentenek az erdőtüzek is.
Fotó: AFP

Hamden emlékeztetett, hogy a globális feldolgozóipar Ázsiába telepedésével jelentős infrastrukturális befektetéseket eszközöltek Kína-szerte már egyébként is sérülékeny régiókban, ami még érzékenyebbé teszi az országot az éghajlatváltozás hatásaira. „Az infrastrukturális beruházások általában olyan területekre koncentrálódtak, amelyek hagyományosan nagyon kockázatosnak számítottak: folyódeltákra, tengerparti övezetekre és viszonylag sík területekre” – mondta. 

A leginkább veszélyeztetett területek listáján Florida a 10. helyen áll, Kalifornia a 19., New York pedig a 46. helyen. Indiából kilenc terület is bekerült az első ötvenbe.

Bár az éghajlat valószínűleg egyre inkább meghatározóvá válik a tőkeáramlásban, még nem tudni, hogy ez elriasztja-e a befektetéseket a sérülékenyebb régiókban – vélekedett Karl Mallon, az XDI társalapítója. „Még sokat kell dolgozni azon, hogy kiderítsük, melyek azok a területek a világon, amelyek potenciálisan alkalmazkodók és védhetők, és melyek azok, amelyekről valószínűleg idővel lemondunk” – mondta.