Nemzetközi gazdaság

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Az eredetileg 2014-re tervezett létesítmény megkezdte működését, a negyedik blokk 2025-től termelhet áramot.

Nem sokkal kedd éjfél előtt megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja, miután befejezték az előírt teszteket – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.

Fotó: Vladimir Simicek

A most termelésbe kezdő reaktorblokk egyelőre csak a teljesítménye 20 százalékán üzemel, ám a következő hónapokban – újabb teszteléseket követően – elérheti a száz százalékot, vagyis 471 megawattot.

A mai nap mérföldkő a Szlovák Villamosművek, az atomenergetikusok közössége és az egész ország számára

– közölte a termelés beindításakor Branislav Strycek, az SE vezérigazgatója. Rámutatott, hogy a harmadik blokk beindítása hozzásegíti a vállalatot annak a szlovák kormánnyal kötött megállapodásának a teljesítéséhez, hogy megawattóránként 61 eurós áron olcsó áramot szállítson a lakosságnak.

Az atomerőműben eddig két VVER 440/213, egyenként 500 megawatt teljesítményű reaktorblokk működött, az egyik 1998-ban, a másik 1999-ben kezdte meg a termelést. A harmadik, VVER 440/213+ típusú blokk – illetve a még be nem fejezett negyedik – építését 2009-ben kezdték meg. 

A két reaktorblokk építése az ország történetének legnagyobb energetikai beruházása.

A mohi atomerőmű újabb blokkjainak építése ellen többször is erőteljesen tiltakozott a szomszédos Ausztria, miközben az eredetileg 2014-re és 2015-re tervezett átadási időpontot későbbre halasztották. A negyedik blokk átadását 2025-re várják.

 

 

atomerőmű Szlovákia mohi atomerőmű
Kapcsolódó cikkek