A koronavírus-járvány kitörése óta hosszabb-rövidebb időre szinte mindenki megismerhette a home office munkavégzést. Sokaknak annyira megtetszett a dolog, hogy nem szívesen mennek már vissza az irodába, és szándékosan olyan munkát keresnek maguknak, amely otthonról is végezhető.

NETFLIX
Chiang,Mai,,thailand,-,March,31,,2018,:,Woman,Using
CHIANG MAI ,THAILAND - March 31, 2018 : Woman using computer laptop and watching Netflix website. Netflix being popular internationally.
Milliós fizetés Netflix-nézésért – Egyre több a szokatlan munkakör.
Fotó: Shutterstock

Nekik nem is feltétlenül van nehéz dolguk, ugyanis egyre több olyan munkakör születik, amely az otthonról dolgozók számára is tökéletes. Ráadásul ezek közül akad néhány igen különös munka is, mint például a fizetett Netflix-nézés vagy épp a virtuális asszisztenskedés
A DailyMail cikke a TollFreeForwarding nemzetközi cég gyűjtéséből szemezgetve mutatott be olyan állásokat, amelyekkel könnyen lehet online pénzt keresni, akár főállásként, akár mellékállásként.

Film- és sorozatnézésért mesés fizetés: Netflix-címkéző

Óránként 20 fontot, azaz nagyjából 8800 forintot lehet keresni azzal, hogy valaki otthon nézi a Netflix tartalmait. No persze nem elég csak nézni, némi tényleges munka is szükséges hozzá.

A Netflix-címkéző, vagy az eredeti angol kifejezéssel élve Netflix-tagger állásra rengetegen keresnek rá, és

a munka népszerűsége az előrejelzések szerint akár 5400 százalékkal is megugorhat 2023-ban.

A munkavállaló az adott netflixes tartalom megnézése után műfajbesorolásokkal és egyéb leíró címkékkel látja el a streamingóriás saját készítésű tartalmait, hogy más felhasználók ezek alapján könnyebben megtalálhassák az adott filmet vagy sorozatot a keresőkben vagy akár a Netflix oldalán.

Persze annyira nem tökéletes a munka, amilyennek hangzik. Ugyanis nem a legnépszerűbb aktuális sorozatokon kell végigmennünk, hanem gyakran még be nem mutatott tartalmakat kell megnézni, hogy a felkerülésük pillanatától fogva jól legyenek bekategorizálva és felcímkézve. Tehát sokszor zsákbamacska lehet, hogy egy igazi gyöngyszemmel vagy egy erősen feledhető alkotással hoz össze minket a sors az adott műszakban.

A munkakörben azonban van potenciál, a tartalomgyártás és a streaming igazi nagyágyúk csataterévé vált az elmúlt években, a Netflix mellett többek között az HBO, az Amazon Prime, az Apple vagy épp a Disney+ versenyez a nézők szabadidejéért, így az is elképzelhető, hogy más szolgáltatók is keresnek majd hasonló feladatra online munkavállalókat.

Jelentkezni a Netflix saját karrieroldalán lehet a pozíciókra, ám mivel nem sokáig betöltetlenek, aki erre a munkára vágyik, annak gyakran vissza kell járnia. Bár előképzettségre és végzettségre vonatkozó követelményt nem jelölt meg az oldal, így bárki jelentkezhet, de a filmes érdeklődés vagy a hasonló tapasztalat minden bizonnyal előnyös lehet.

Jön a korhatáros karika a Netflixre is

A Médiatanács szerint a tévé- és a streamingszolgáltatók közönsége ugyanaz, ezért a szabályoknak is egységesnek kell lenniük.

Virtuális asszisztens

Aki nem szeret filmeket nézni, vagy esetleg örök márkahűséget fogadott a Netflix valamelyik versenytársának, annak sem kell lemondania a digitális home office munkákról. Akár 50 fontos (csaknem 21 ezer forintos) órabérért elmehet virtuális asszisztensnek is. Az erre vonatkozó igény a portál gyűjtése szerint a következő öt évben 137 százalékkal fog megnőni.

Ez lényegében egy home office-ból dolgozó asszisztensi munkakör, valószínűleg szintén home office-ban dolgozó munkavállaló vagy épp vállalkozó beosztottjaként.

A virtuális asszisztens segít az e-mailek megválaszolásában, az adminisztrációban vagy a találkozók egyeztetésében és az utazások megszervezésében.

A munka sok esetben rugalmasan, a munka és a mindennapi élet mellett is végezhető, értelemszerűen a megállapodás függvényében. A korábban említett netflixes munkával ellentétben itt már számlaképesség is szükséges a munkakör betöltéséhez.

Hangleírás

Keresetkiegészítésre remekül használható ez a munka, melyben egy hangfájl vagy videó meghallgatása és a szöveg szóról szóra történő begépelése a feladat. Meglepő módon csaknem 40 százalékkal többen kerestek rá tavaly ilyen álláshirdetésekre. Bár erre a feladatra léteznek online is elérhető programok, azonban a profibbak nem olcsók, így egyszeri munkaként gazdaságosabb egy emberi dolgozót felbérelni rá. Ráadásul ezek a programok nem mindig pontosak, illetve a nagy többség egyelőre angol nyelven működik, más nyelvek esetében akár még évekig lehet igény a „fizikai” munkára

Online fókuszcsoportok

Szintén egyre népszerűbbek azok a munkák, amelyek során egy-egy termék vagy szolgáltatás bevezetése előtt szűk körben kikérik a fogyasztók véleményét. Ezt online interjú vagy online fókuszcsoportos megkérdezés formájában végzik.

Erre a munkára azonban inkább mellékállásként érdemes tekinteni,

ugyanis sokszor speciális paraméterek alapján keresik a tesztelőket, így nem tud bárki bármilyen tesztre bejelentkezni.

Ilyen munkalehetőségeket kínáló platform már Magyarországon is működik, a Testbirds oldalán keresztül magyar és angol nyelvű tesztelési lehetőséget is találhatunk.