A moldovai állampolgárok több mint fele ellenzi a NATO-csatlakozást és az ország egyesülését a Romániával – derült ki a CBS Research januárban végzett felmérésének pénteken nyilvánosságra hozott eredményeiből.

Aerial,Drone,View,Of,Government,House,At,Sunset.,Building,With Aerial drone view of Government House at sunset. Building with flag and multiple buildings on the background, firs in Chisinau, Moldova
Moldova lakossága sem a NATO-hoz, sem Romániához nem szeretne csatlakozni.
Fotó: Shutterstock

A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a NATO-tagságról szóló népszavazás esetén a moldovaiak 55,5 százaléka a csatlakozás ellen voksolna, mindössze 26,9 százalékuk támogatná a belépést a szövetségbe. Amennyiben népszavazást tartanának a csatlakozásról Romániához, 52,2 százalék ellene, míg 36,2 százalék mellette szavazna – mondták el pénteki chisinaui tájékoztatójukon a szervezők.

Januárban Maia Sandu moldovai elnök a Politico című brüsszeli hírportálnak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán válsággal összefüggésben a köztársaság feladhatja alkotmányos semlegességét, és csatlakozhat a NATO-hoz. Hangsúlyozta, hogy ezt a döntést az állampolgároknak népszavazás útján kell meghozniuk.

Az államfő ugyanakkor jelezte érdeklődését az észak-atlanti szövetséggel való együttműködés fokozása iránt a moldovai haderő korszerűsítése érdekében.

Ezt az álláspontot más Európa-párti politikusok is támogatják, akik úgy vélik, hogy a semleges státuszt a Dnyeszteren túli konfliktus után kényszerítették Moldovára.

A nemzetközi közösség zöme által el nem ismert, szakadár Dnyeszteren túli régió hatóságai, a gagauz autonómia és az ellenzéki pártok képviselői élesen bírálták a NATO-közeledési terveket.

A közvélemény-kutatás 1001 ember megkérdezésével készült, a hibahatára 3,1 százalék.

Moldova külügyminisztériuma visszautasította Lavrov vádjait – nem egyesülnek Romániával

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugat az új Ukrajnát látja Moldovában. Kisinyov elhatárolódik Lavrovtól.