A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak az idei első hónapban átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Food price rises with inflation spiking to record of nearly 15% in London LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 08: A woman shopping in a fruit and vegetable stall in London, Britain, on November 08, 2022 as new research revealed that food price rises with inflation to a record high of nearly 15 per cent. According to Kantar, the price of groceries, food and drinks has spiked and is set to continue rising as the cost of living crisis continues. Kantar found that more than a quarter of households are struggling financially - twice as many as this time last year. Dinendra Haria / Anadolu Agency (Photo by Dinendra Haria / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Dinendra Haria

Decemberben 10,5, novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit pénzromlás. A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék.

Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.  

A korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Nagy-Britanniában a decemberi szinttel összevetve.

Decemberben és novemberben 0,4, októberben 2 százalék volt a havi összevetésű brit infláció.

Az ONS friss adatai alapján a pénzromlás januári lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe. Ebben a kategóriában tavaly júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem, januárban viszont átlagosan 3,4 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a közlekedési szektorban, amelynek az inflációjában az üzemanyagárak változása a meghatározó, hét hónapja folyamatosan lassul az áremelkedés üteme.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a nagy-britanniai üzemanyagárak januárban átlagosan 7,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Decemberben 11,5, novemberben 17,2, októberben 22,2 százalékos üzemanyagár-emelkedést mértek éves összevetésben.

Az ONS kimutatása szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban a motorbenzin és a dízelüzemanyag kiskereskedelmi árának csökkenése okozta.

A motorbenzin literje januárban átlagosan 1,494 fontba (647,10 forintba), a dízelé 1,721 fontba (745,45 forintba) került. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 5,9 pennyvel (26 forinttal), a gázolajé 7 pennyvel (30,40 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt.

A brit statisztikai hivatal szerdai adatsora szerint ugyanakkor az élelmiszerek inflációja a teljes kosáron belül továbbra is magas: januárban 16,7 százalékkal voltak drágábbak az élelmiszerek és a nem alkoholos üdítők, mint egy évvel korábban.

Ebben a szektorban még nem mérhető érdemi inflációs lassulás: decemberben 16,8 százalékos volt az élelmiszerek éves árinflációja Nagy-Britanniában.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és azóta tíz kamatemelést hajtott végre; a jelenlegi alapkamata 4,00 százalék.

Éppen csak elkerülte a recessziót a brit gazdaság

Az elemzői várakozásoknak megfelelően zéró növekedést mutatott az Egyesült Királyság gazdasága az utolsó negyedévben.