A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken nyilvánosságra hozott első becslése szerint negyedéves bázison nem nőtt a gazdaság 2022 utolsó három hónapjában. A brit gazdaság lefagyása azt jelenti, hogy éppen csak elkerülte a recessziót 2022 negyedik negyedévében, miután az előző három hónapban 0,2 százalékos volt a visszaesés.  A gyakorlatilag minden napra jutó sztrájkok rányomták a bélyegüket a gazdaságra: a decemberben az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal zsugorodott; elemzők csak 0,3 százalékos visszaesést vártak a novemberi 0,1 százalékos növekedés után. Éves összevetésben a piaci várakozásoknak megfelelő, 0,4 százalékos növekedést mértek az előző negyedévi 1,9 százalék után. Az év egészét tekintve 4 százalékkal nőtt a gazdaság, jóval lassabban a 2021-es 7,6 százaléknál.

Workers pouring molten brass in brass foundry (Photo by Monty Rakusen / Image Source / Image Source via AFP)
Az üzleti befektetések megugrása azt mutatja, hogy a vállalatok minden aggodalom ellenére növelik a kiadásaikat.
Fotó: Monty Rakusen

A Bank of England a múlt heti kamatemelés alkalmával kiadott előrejelzése szerint a világ ötödik legnagyobb gazdasága nem túl mély, de tartós, öt negyedévig tartó recesszióba süllyed 2023 elején. A jegybank az egész évet tekintve 0,5, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 0,6 százalékos visszaesést prognosztizál. 

Optimistább náluk a tekintélyes National Institute of Economic and Social Research (NIESR), amely szerint nem fog zsugorodni az idén a gazdaság. 

A G7-ek GDP-je a koronavírus előtti szinthez képest
 

Jeremy Hunt pénzügyminiszter szerint az adat azt mutatja, hogy a brit gazdaság ellenállóbb, mint várták, de még nem ért véget a veszély, amelyet elsősorban az jelent. 

Ha tartjuk magunkat a tervhez, és megfelezzük az idén az inflációt, akkor bizton számíthatunk rá, hogy nekünk vannak a legjobb növekedési kilátásaink Európában

– írta közleményében. Yael Selfin, a KPMG UK vezető közgazdásza is úgy véli, hogy kissé pozitívabb hangulatban zárult az előző év a vártnál, szerinte azonban a decemberi adatok azt mutatják, hogy a brit gazdaság változatlanul sebezhető.
A szintén pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint az ipari termelés havi bázison a várt 0,2 százalékos csökkenés helyett 0,3 százalékkal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig nem az elemzők által jelzett 5,3, hanem csak 4 százalékkal esett vissza. 

A feldolgozóipar teljesítménye a várakozásokkal ellentétben nem csökkent, de nem is nőtt az előző hónaphoz képest, éves bázison pedig a várt 6,1 százalék helyett 5,7 százalékkal esett vissza.

A megélhetési válság súlyosbodása ellenére némileg nő a fogyasztás.
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

Az októberben 41 éves csúcsra ugró infláció, valamint a jegybank ezt letörni igyekvő folyamatos kamatemelései tovább súlyosbították a megélhetési válságot. Ennek ellenére a háztartások kiadásai 0,1 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben. Az üzleti beruházások 4,8 százalékkal nőttek 2022 utolsó három hónapjában a várt 0,3 százalékos csökkenés helyett, és az előző három hónapban mért 2,5 százalékos visszaesés után. Ez annak a jele, hogy a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére a vállalatok növelik a kiadásaikat.