Az EU nem képes, de nem is hajlandó egyre többet költeni a zöldítési támogatások versenyében, hogy szembe szálljon az amerikai lépésekkel – derült ki Németország vezető pénzügyi tisztségviselőjének nyilatkozatából.

Szczecin,poland-february,2020:tesla,Semi,Truck,On,The,Road,During,The,Evening
Fotó: Mike Mareen

Christian Lindner pénzügyminiszter szerint az szakértői fáradhatatlanul dolgoznak egy olyan támogatási rendszer megalkotásán, mely vonzóbbá teszi a régiót a befektetők és a munkavállalók számára egyaránt, ez azonban az amerikai inflációcsökkentő program (Inflation Reduction Act) árnyékában jelentősen megnehezült. 

Az amerikai csomag ugyanis 369 milliárd dolláros keretösszegből biztosít többek közt adókedvezményeket az amerikai gyártmányú elektromos autókat vásárlók számára – jelentős versenyhátrányba hozva ezzel az európai cégek ugyanezen termékeit.

Lindner szerint a segélyezési versenybe való beszállás nem nyújt megoldást az EU tagállamai számára: a kínálati oldalt kell bővíteni és fejleszteni a régióban, nem pedig a kiadásit serkenteni kedvezményekkel.

Magasabb minőségű, nem pedig nagyobb mennyiségű közszféra-beruházásra van szükségünk.

– mondta a miniszter. Ennek elősegítésére a tagállamok vezetői megállapodtak abban, hogy lazítják az állami támogatásokra vonatkozó nemzeti szintű szabályozásokat, hogy lehetővé tegyék a szükséges beavatkozások mielőbbi véghezvitelét, kiemeltképpen a zöld-átállás támogatására, illetve a külföldi segélyek okozta versenyhátrány és a magas hatásainak enyhítésére szolgáló intézkedésekre.

A német pénzügyminiszter ugyanakkor az EU-tagállamok vezetőit is megnyugtatta: bejelentette, hogy nem céljuk a saját gazdasági erejükkel visszaélve versenyelőnyt kovácsolni Németország számára, hiszen az európai szövetségesekkel való hosszútávú sikeres együttműködés fontos számukra. 

Az EU-n belüli állami támogatásokat 2020 óta 53 százalékban Németország folyósította, a második helyen álló Franciaország pedig tetemes lemaradásban van a maga 24 százalékával.

Christian Lindner hangsúlyozta: nem szabad segélyezési háborúba keverni az Egyesült Államokkal, mert abból az európai közösség nem könnyen jöhet ki jól.