Csökkenhet a német az első negyedévben a DIW németországi konjunktúrabarométerének februári értéke alapján, így technikai recesszióba süllyedhet a német gazdaság. A kedden publikált jelentés szerint az adat februárban kalkulált értéke a januári értékről közel két ponttal, 93,6 pontra csökkent.

Flensburg,,Germany,-,February,9,,2017:,Ordinary,People,Walk,The
Fotó: Evannovostro

A mutató tehát az elmúlt néhány hónap javuló tendenciája után ismét távolodott a semleges értéket jelentő százpontos határtól. A DIW Berlin ennek alapján az első negyedévre is némi GDP-csökkenést prognosztizál a negyedik negyedévi 0,4 százalékos apadás után. A második negyedévtől azonban már növekedés várható a DIW szerint, hiszen a kilátások megítélése lényegesen jobb a tavalyi év második felében tapasztaltnál. Akkor az őszi hónapokban 74,3 ponton érte el a legalacsonyabb szintjét a konjunktúrabarométer, a negyedik negyedéves pedig 87,3 pont lett. Az első negyedéves konjunktúrabarométert a márciusi érték ismeretében kalkulálja majd a DIW.

A kilátások javulásához nagyban hozzájárult az enyhe tél és az energiaárak csökkenése, az legalábbis átmeneti enyhülése. 

A jelek szerint az is túllépett a csúcsponton, bár valószínűleg még egy ideig magas marad.

Egy éve tört ki a háború, pang az európai ipar, de nem a szolgáltatások

A német, a francia és a teljes eurózóna feldolgozóipari teljesítménye elmarad még a várakozásoktól, de a gazdasági aktivitás már mindenhol növekedésnek indult februárban.

„A német gazdaság a téli fél évben lassuló gazdasági fázisba kerül, és valószínűleg technikai recesszióba csúszik, azaz két egymást követő negyedévben csökken negyedéves bázison a bruttó hazai termék” – mondta Timm Bönke, a DIW Berlin makrogazdasági osztályának társvezetője.

A német gazdaság még nem lépett túl a mélyponton

– fűzte hozzá Geraldine Dany-Knedlik, a DIW makrogazdasági osztályának másik társvezetője. A szakértő szerint, ha figyelembe vesszük, hogy a német gazdaságnak tavaly ősztől milyen kihívásokkal kellett megküzdenie, és milyen borús kilátások elé nézett, a tél vége felé a kilátások már pozitívnak is mondhatók. Összességében azonban a helyzet nem könnyű, az ipari termelés az év kezdetén visszaesett, elsősorban az energiaigényes ágazatokat igen érzékenyen érintő energiaválság miatt. 

A német vállalatok meglehetősen nagy feldolgozatlan megrendelésállománya azonban bizakodásra ad okot a nehéz idők átvészeléséhez.

A szolgáltatóipari ágazatokból a DIW megítélése szerint nem várhatók pozitív impulzusok a gazdasági fejlődésre. A magas infláció miatt sokak reálbére csökken, ami már a karácsonyi szezonban is visszafogta a lakossági fogyasztási kiadásokat. A fogyasztói hangulat azonban az utóbbi időben némileg javult. A még mindig erős munkaerőpiaccal együtt a fogyasztók most már bizakodóbbak a jövőt illetően.

Összességében azonban a kilátások továbbra is visszafogottak a DIW konjunkturális szakértője, Guido Baldi szerit.

Nincs jele az infláció gyors csökkenésének vagy a világgazdaság érezhető fellendülésének – mindkettő továbbra is teherként hat a német gazdaságra.