BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rákapcsoltak a francia atomerőművek, de ez csak átmenetileg hozhat enyhülést

Bár majd egy éve nem termelt annyi áramot a francia atomflotta mint pénteken, a hónap során 8 reaktort kapcsolnak le karbantartás miatt.

Közel egy éve nem látott mennyiségű áramot termelnek a francia atomerőművek, átmeneti segítséget nyújtva ezzel a földgázon spórolni igyekvő Európának. Pénteken 45 reaktor több mint 45 gigawatt teljesítmény mellett működött a hálózatüzemeltető RTE közlése szerint, ami tavaly február 11. óta a legmagasabb érték, ám még mindig 12 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától.

FRANCE - OCCITANIA - NUCLEAR POWER PLANT PARTIALLY SHUT DOWN - ATOMIC ENERGY France, Golfech, 2022-07-02. One of the reactors of the Golfech nuclear power plant is partially shut down. Photograph by Francois Laurens / Hans Lucas.France, Golfech, 2022-07-02. Un des reacteurs de la centrale nucleaire de Golfech est partiellement a l’arret. Photographie par Francois Laurens / Hans Lucas. (Photo by Francois Laurens / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Francois Laurens / AFP

Az áramtermelés megugrása azonban kérészéletű lehet, miután ebben a hónapban újabb karbantartások kezdődnek, ezzel ismét az évszakhoz képest szokatlan mélységbe taszítva a nukleáris áramtermelés szintjét.

Az RTE szerint ebben a hónapban 8 reaktorban kezdik meg a karbantartási munkát, ami a hideg időjárás és a várhatóan csökkenő német szélenergia-kibocsátás miatt a gáz- és szénfelhasználás emelkedését hozhatja magával – írja a Bloomberg.

A tavaly több évtizedes mélypontra zuhanó francia nukleáris energia kulcsfontosságú lehet az európai energiabiztonság szempontjából, miután Oroszország csaknem teljesen beszüntette a gázeladásokat az unióban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.