Az amerikai olaj- és földgázcégek erőteljesen ráléptek a fékre, miután 2020 júniusa óta nem látott mértékben zárták be a fúrótornyokat februárban – derül ki a Baker Hughes olajipari szolgáltatásokat nyújtó vállalat legfrissebb, pénteken közzétett jelentéséből.

Fotó: AFP

Az olaj- és gáztermelő létesítmények száma az elmúlt héten 753-ra csökkent, miután hét olajfúró torny bezárt, míg a földgázt kitermelő tornyok száma nem változott. Mindennek ellenére 

az olaj- és földgázkutak száma így is 103-mal, vagyis 15,8 százalékkal nőtt az elmúlt évben az Egyesült Államokban.

Február egészét nézve látványos az alacsony olaj- és (amerikai) gázárak hatása, hiszen 18-cal csökkent a működő fúrótornyok száma, ráadásul ez már zsinórban a harmadik csökkenést hozó hónap, amire 2020 júliusa óta nem volt példa. A csökkenés egyenlő arányban oszlott meg az olaj és a földgáz kinyerésére használt létesítmények között, mind a két esetben kilenc tornyot állítottak le, ám ez a földgáz esetében a koronavírus-járvány kezdete, 2020 áprilisa óta nem látott zuhanás – írja a Reuters.

Az alacsony árak mellett az amerikai olaj- és földgáztermelést a magas munkaerőköltségek és a drága felszerelések is hátráltatják, 

az amerikai olajtermelés a tavalyi, hordónként 120 dollárt meghaladó szint mellett sem érte el a járvány előtti csúcsot.

A termelés korlátozása mellett szólhatott az egyre látványosabb zöldfordulat és a befektetők osztalékelvárása, amelyet az új mezők feltárása elé helyeztek.

A mostani alacsony árak – amelyekben fontos szerepet játszik az amerikai exportkapacitások véges volta is, különösen a földgáz esetében – hatására például a gázra fókuszáló Chesapeake Energy a héten közölte, hogy három tervezett fúrótornyot sem épít meg idén, és csökkenti a kutak befejezését szolgáló tevékenységét, miközben a Coterra Energy is inkább az olajra fókuszál, amelynek termelését 2 százalékkal növelné idén, miközben a földgázét 1 százalékkal csökkentené.

Ugyanakkor a palaolaj- és palagázszektor egy másik szereplője, a Pioneer Natural Resources optimistább, és a nyárra 90-100 dolláros hordónkénti árra számít.