Szlovákiában újra terítékre került a vasárnapi boltzár kérdése, korábban a járvány tetőzése idején hozták fel a politikusok a témát, ami aztán az újranyitás idején ismét háttérbe szorult. Most viszont, amikor eldőlt, hogy szeptember 30-án előre hozott parlamenti választás lesz az országban, a képviselők ismét leporolták a „népboldogító” elképzeléseket. 

A Slovak woman wearing a protective mask is reflected in a mirror in a small grocery store in Bratislava, Slovakia on March 17, 2020. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Szakmai érvekkel nem tudják alátámasztani a pártok a vasárnapi boltzár bevezetését.
Fotó: Joe Klamar

Ezek egyike a vasárnapi boltzár bevezetése, amiről a héten már vitáztak is a parlamentben. A legerősebb kormánypárt, a volt miniszterelnök, Igor Matovic vezette OLaNO (Egyszerű Emberek) által beterjesztett törvénytervezet értelmében az üzletek csak advent három vasárnapján (bronz-, ezüst- és aranyvasárnap), illetve néhány nem vasárnapra eső államünnepen volnának nyitva, egyébként a hét hetedik napja általános pihenőnap lenne a kereskedők számára. 

A legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico háromszoros exkormányfő által vezetett Smer (Irány) máris ráugrott a témára, sőt, szigorítana is rajta.

 Jozef Blanár, a Smer alelnöke közölte: a jelenlegi javaslat szerint május 1-jén, május 8-án, augusztus 29-én és szeptember 1-jén (ezek Szlovákiában ünnepnapok) nyitva lehetnének az üzletek, amivel nem értettek egyet. Vagyis támogatják a vasárnapi boltzárat szorgalmazó törvényjavaslatot, de a felsorolt kivételek nélkül. 

Marián Viskupic, a szeptemberben ellenzékbe vonult SaS párt képviselője, a parlamenti pénzügyi bizottság elnöke szerint a boltzár rendkívül rossz visszatérő ötlet, ami senkinek sem jó. Napjainkban épp a felsorolt állami ünnepeken zárva tartanak az üzletek. A vasárnapi nyitvatartás kérdéséről február 7-én, kedden szavazhatnak is a parlamentben.

A szlovák kiskereskedelem képviselői úgy látják, a törvényjavaslat ideológiai alapokon nyugszik 

(vasárnap legyen a családé), mellőzve minden szakmai és gazdasági érvet. Hangsúlyozzák, hogy a kereskedelemben foglalkoztatottak nem dolgoznak minden vasárnap, a heti munkaidejük ugyanolyan hosszú, mint bárki másnak. 

Az ágazat képviselői Magyarország példájával rukkoltak elő, ahol a KDNP által forszírozott vasárnapi boltzárat kénytelenek voltak kivezetni a heves lakossági tiltakozás előtt meghajolva. Azóta is vissza-visszatér a téma. Lakossági támogatottsága azonban most sincs a boltzárnak, azt még az energiaválságra való hivatkozással sem tudták megteremteni.