Közösen fogjuk megvizsgálni a Japán felett 2020 júniusában, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában észlelt repülő tárgyakat, és áttekintjük azt is, hogy ezek az esetek kapcsolatba hozhatók-e az Egyesült Államok légterében múlt héten felfedezett kínai léggömb ügyével – mondta el Macuno Hirokazu újságíróknak.

Raleigh,,North,Carolina,,Usa,-,April,15.,2018:,Ncsu,Student
RALEIGH, NORTH CAROLINA, USA - APRIL 15. 2018: NCSU student members of the Soundings Club launch weather balloons in front of impending severe storms
léggömb
Fotó: Rob Byron

Japán északi része felett 2020-ban vettek észre egy rejtélyes eredetű, léggömbre hasonlító tárgyat, amelyről több helyi lakos fényképet is készített, majd megosztott a közösségi médiában. A japán meteorológiai szolgálat akkor azt közölte, hogy az eszköz egy meteorológiai vizsgálatokat végző léggömbre hasonlít, de nem az övék. 

A tokiói kormány annak idején elvetette azt a felvetést, hogy a léggömbszerűség egy másik állam eszköze lehet, de a múlt héten az Egyesült Államok felett megsemmisített kínai ballon ügye ismét felszínre hozta a kételyeket a japán esettel kapcsolatban.

 

A kínai léggömb és a nagy stratégia: adj az ősihez ultramodernt

Nagyszabású kémprogram része volt az amerikai F–22-es által lelőtt kínai léggömb – állítják az amerikaiak. Peking tagad. Még tart a botrány, és már itt a következő: az amerikai hadsereg azt állítja, hogy Kínában már több interkontinentális rakétaállás van, mint az USA-ban, így valamit tenni kell. Peking ezt is tagadja.

A japán kormányszóvivő elmondta, hogy a japán hatóságok több ilyen ismeretlen eredetű léggömböt észleltek az utóbbi években, például 2022 januárjában is volt egy ilyen eset az ország délnyugati részén, Kjúsú szigettől nyugatra, a tenger felett.

Az Egyesült Államok légterében múlt héten jelent meg egy ballon, amely az amerikai álláspont szerint kínai hírszerző légi eszköz volt, míg 

a kínai kormány eltévedt meteorológiai léggömbről beszél, 

amelyet múlt szombaton semmisített meg az amerikai haderő az Atlanti-óceán felett, Dél-Karolina partjai közelében.

Az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a múlt hét végére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai–kínai feszültség csökkentése lett volna. A tárcavezető közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzták utazásának tervezett célját. A kínai külügyminisztérium a maga részéről ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, amely szerint egy eltévedt léggömbről volt szó.