Az orosz elnök az elmúlt években tudatosan épített ki maga köré egy fiatal, nacionalista technokrata kört magasan képzett, a Nyugatot jól ismerő szakemberekből. Most az ő segítségükkel igyekszik fenntartani az orosz gazdaság működőképességét. 

Fotó: AFP

A nyugati szankciók bevezetése miatt  az orosz olajnak és gáznak új piacok kellenek, hiszen az ország bevételeinek túlnyomó részét az energiahordozók és a nyersanyagok exportja adja. A szó szerint létfontosságú területért a Morgan Stanley befektetési bank egy korábbi bankára, a mindössze 37 éves Pavel Szorokin, energiaügyi miniszterhelyettes felelős. Szorokin Londonban tanult, s fiatal kora ellenére már olyan jelentős gazdaságdiplomáciai megállapodások előkészítésében segédkezett, mint az OPEC +, az olajkartell és Oroszország partnerségének tető alá hozása.

A The Wall Street Journal (WSJ) forrásai szerint ő volt az, aki februárban eldöntötte, hogy fix árat vezetnek be a változó helyett a Moszkva fő exportcikkének számító Ural kőolajra, a várakozások szerint ebből 8,2 milliárd dollár folyik be a háború miatt még a szokottnál is éhesebb orosz költségvetésbe.

Szorokin Oroszország „titkos fegyverévé vált” a nyugati szankciók kijátszásában

– nyilatkozta a lapnak Viktor Katona, az árupiaci adatszolgáltató Kpler olajpiaci vezető elemzője. Katona szerint Ukrajna szövetségesei alábecsülték a Kremlhez csatlakozott, az új generációhoz tartozó, nyugati iskolázottságú döntéshozók képességeit. Putyinról mintha továbbra is az a kép élne a nyugati elemzők fejében, hogy volt kémekkel és régi szentpétervári üzlettársaival veszi körül magát, holott az elmúlt években tudatosan építette ki a fiatalokból álló technokrata, ám ennek ellenére mellette ugyanolyan erővel elköteleződő kört.

Szorokin „a mintapéldája annak a valaminek, ami a Szovjetunióban egész egyszerűen nem létezett – jellemzi őt Katona. – Egyike azoknak a fiataloknak, akiknek volt választásuk, és azt választották, hogy az orosz kormánynak dolgoznak.” A háború kitörése után a munkájára nagyobb szükség volt, mint valaha. A szankciók nyomán Oroszország kénytelen volt olajszállításait Indiába és Kínába  átcsatornázni – mélyen nyomott áron. Az orosz pénzügyi tárca adatai szerint az olaj- és földgázbevételek januárban az előző év azonos hónapjához képest 46 százalékkal csökkentek.

Még Afganisztánnal is üzletelt

Szorokin tevékenysége azonban ennek ellenére sikeresnek bizonyult, Oroszország januárban több mint 8 millió hordó olajat tudott exportálni a Kpler adatai szerint, ez 2020 áprilisa óta nem látott mennyiség, s egyike az öt legkiemelkedőbb hónapnak a statisztikák rendelkezésre állása óta. Igaz, mindez durván hordónként 30 dolláros diszkonttal valósult meg. A fiatal orosz kőkemény tárgyalásokon van túl, tavaly szeptemberben a Kongói Köztársaság fővárosába, Brazzaville-be utazott, ahol két nap alatt megállapodott egy több mint ezer kilométer hosszú, 850 millió dollárba kerülő vezeték építéséről. Egy hónappal korábban Afganisztánban járt, ahol a ex-Szovjetunió egykori ősellenségei, a tálibok most az urak. A WSJ a tárgyalásokon részt vevők egyikétől úgy értesült, hogy 

Szorokin először meglehetősen elcsodálkozott, amikor a tálibok mazsolát és fűszernövényeket kínáltak az olajért cserébe, 

később azonban mégiscsak kötöttek egy üzemanyag-szállítási szerződést. Az energiaügyi miniszterhelyettes járt Bahreinben is, a kis öbölbéli királyság olajpiaci vélemények szerint az orosz olajkereskedelem egyik központjává vált az elmúlt időszakban. 

Pavel Sorokin, Deputy Minister of Energy of the Russian
ST  PETERSBURG, RUSSIA - 2022/09/14: Pavel Sorokin, Deputy Minister of Energy of the Russian Federation during a closed session on technological development of Gazprom of the St. Petersburg International Gas Forum 2022 (SPIGF 2022). (Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Pavel Szorokin, az orosz olajkereskedelem legfontosabb embere.
Fotó: SOPA Images / Getty Images

A Kremlben felbukkantak más fiatalok is. Közéjük tartozik a 39 éves, Oxfordban végzett Alekszej Szaznov pénzügyminiszter-helyettes, akivel Szorokin egyébként együtt dolgozott az Ernst & Young moszkvai kirendeltségén. Szorokin csapatához tartozik Denisz Derjuskin – korábban a Bank of America elemzője –, aki az energiaügyi minisztérium elemzési igazgatója lett – 29 évesen. Általában ő képviseli Oroszországot az OPEC+ tanácskozásain.

Az orosz „ifjútörökök” közül azonban a legnagyobb befolyása talán a 38 éves Makszim Oreskinnek van, aki egyike Putyin legbefolyásosabb gazdasági tanácsadóinak. Oreskin korábban az egyik legnagyobb francia banknál, a Crédit Agricole-nál dolgozott. 

Az ő nevéhez kötődik annak a tervnek a kidolgozása és végrehajtása, amelynek keretében a külföldi cégek dollár helyett rubelben fizetnek az orosz gázért.

Argentina G20 Leaders' Summit 2018 - Day 1 Of Sessions BUENOS AIRES, ARGENTINA - NOVEMBER 30: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin (L) listens to Economy Development Minister Maxim Oreshkin (R) during the G20 Summit's Plenary Meeting on November 30, 2018 in Buenos Aires, Argentina. U.S. President Donald Trump cancelled his meeting with Russian President Vladimir Putin at the G20 Summit that was planned for Saturday. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Putyin és Makszim Oreskin 2018-ban Buenos Airesben, a G20-csúcson.
Fotó: Mihail Szvetlov

A Tolmács

Szorokin Moszkvában született, de diplomata szülők gyermekeként Cipruson nevelkedett. Oroszországba visszatérve könyvelőként helyezkedett el a moszkvai Ernst & Young kirendeltségén, majd 26 évesen a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa-Bank szenior elemzője lett. Ezt követően fejezte be pénzügyi tanulmányait a University of Londonon, majd csatlakozott a Morgan Stanley orosz leányvállalatához. Egy 2015-ös listán, amelyet az Extel és az Institutional Investor című magazin állított össze,

a legjobb olajpiaci elemzők közé sorolták.

A politika szele 2016-ban legyintette meg, amikor Alekszandr Novak akkori energiaügyi miniszter (most miniszterelnök-helyettes) elcsábította őt a Morgan Stanley-től, és a minisztérium kutatóintézetének vezetőjévé nevezte ki. Viszonylag gyorsan szoros viszonyt alakított ki amúgy meglehetősen távolságtartónak és fagyosnak tartott főnökével, aki hamarosan már csak a Pavelből eredő becenevén Pasaként emlegette, és gyakori vendég lett Novak Moszkva környéki dácsájában. 

A magasabb körökhöz először Novak tolmácsaként lett hozzáférése, kisfiús frizurája és kitűnő angolja miatt ekkor ragadt rá a Tolmács becenév.

Ezeken a tárgyalásokon került kapcsolatba Adeeb Al Yamával, a szaúdi energiaipar egyik meghatározó alakjával, aki az arab energiaminiszterek egész sorának volt a tanácsadója, valamint Mohammed Barkindóval, az OPEC egykori vezető közgazdászával. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhette Oroszország, hogy 2016-ban létrejött – immár a részvételével – az OPEC+. Ekkor figyelt fel rá Putyin is. Egy, a WSJ által megismert dokumentum szerint az elnök megkérdezte tőle, hogy min dolgozik éppen. 

„Egy nagy  projekten, amelynek keretében az OPEC-kel közösen csökkentjük az olajkitermelést, hogy felhajtsuk az árat”

– válaszolta a Tolmács. „Ideje az előléptetésnek” – felelte Putyin, és Szorokinból napokon belül miniszterhelyettes lett.