A jövőben javul a vállalkozói környezet és egyenlő feltételeket teremtünk minden piaci szereplőnek – jelentette ki a szombaton beiktatott kínai miniszterelnök, Li Csiang a parlament éves ülésének végén tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: AFP

A kormányfő közölte: további erőfeszítéseket tesznek a magánvállalkozók támogatása érdekében, hogy sikeresen tudjanak növekedni és gyarapodni. Hozzátette: Peking intézkedéseket hoz a munkahelyteremtés fellendítése érdekében, és sürgette a tisztviselőket, hogy barátkozzanak a vállalkozókkal – írja a Reuters.

A befektetők abban reménykednek, hogy a szombaton hivatalba lépő Li Csiang vállalkozásbarát politikát szorgalmaz, viszont mostani megjegyzései nem adtak sok támpontot erre vonatkozóan. Az elemzők szerint a kínai kormánynak foglalkoznia kell azzal, hogy az állami tulajdonú vállalatok jelenleg könnyebben jutnak finanszírozáshoz, mint magánszektorbeli társaik. A 63 éves politikus külpolitikai kérdésekről is beszélt, és az együttműködés fokozására szólította fel az Egyesült Államokat.

A kínai elnök Moszkvába mehet jövő héten

Hszi Csin-ping jövő héten Oroszországba látogathat névtelenségüket kérő források szerint. Peking februárban tűzszünetet sürgetett Moszkva és Kijev között, valamint a béketárgyalások megkezdését egy 12 pontos javaslat alapján. Bár Washingtonban kétkedve fogadták a távol-keleti óriás lépését, Peking a múlt héten eredményesen közvetített Szaúd-Arábia és Irán között. A Reuters értesülését sem a kínai, sem az orosz fél nem kívánta kommentálni.

Az orosz–ukrán háborúban Kína nem foglalt egyértelműen állást, nem ítélte el Moszkvát és nem támogatja a szankciókat sem, hanem a tárgyalásos rendezést szorgalmazza.

Peking az elmúlt hónapokban fokozta az orosz olaj, a földgáz és más nyersanyagok importját, miközben egyre több készterméket exportált Oroszországba. Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin egy évvel ezelőtt az orosz fővárosban jelentettek be stratégiai partnerséget, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, és amelyről azt mondták, hogy az együttműködésükben nem lesznek tiltott területek. Az elmúlt hónapokban kínai tisztviselők gyakran utaztak Moszkvába, ahogy orosz kollégáik is sűrűn mentek Pekingbe.

Kiürítették Putyin naptárát, ott lehet a G20-csúcson

A Kremlből érkező hírek szerint kiürítették Vlagyimir Putyin orosz elnök naptárát az idén szeptemberre, így elviekben nincs akadálya annak, hogy a politikus is ott legyen a G20 csoport csúcstalálkozóján Indiában, amelynek külügyminiszteri és pénzügyminiszteri találkozói már lezajlottak, az előbbin az orosz külügyér, Szergej Lavrov is részt vett. Putyin két éve nem volt ezeken az eseményeken személyesen, a tavalyi találkozóba is csak virtuálisan kapcsolódott be.