Közélet

Kiürítették Putyin naptárát, ott lehet a G20-csúcson

Mégis elutazhat Indiába a G20 csoport csúcstalálkozójára Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a korábbi hírek szerint kihagyta volna az eseményt, de úgy tűnik, változott a helyzet.

A Kremlből érkező hírek szerint kiürítették Vlagyimir Putyin orosz elnök naptárát idén szeptemberre, így elviekben nincs akadálya annak, hogy a politikus is ott legyen a G20 csoport csúcstalálkozóján Indiában, amelynek külügyminiszteri és pénzügyminiszteri találkozói már lezajlottak, az előbbin például az orosz külügyér, Szergej Lavrov is részt vett. 

Fotó: AFP

Putyin két éve nem vett részt ezeken az eseményeken személyesen, a tavalyi találkozóra is csak virtuálisan kapcsolódott be. Most viszont könnyen lehet, hogy ő is ott lesz a szeptember 9-én és 10-én rendezendő eseményen. Erről a Bloomberg amerikai lap írt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kommentálta a hírt, hogy lemondták volna az aznapra eső vlagyivosztoki eseményt. 

Az is valószínűsíthető, hogy Kína is a legmagasabb szinten képviselteti majd magát az eseményen, azaz Hszi Csin-ping is ott lesz, akit Putyin a napokban legkedvesebb barátjának nevezett. 

Hivatalosan egyébként Putyin igent mondott az indiai meghívásra, de már korábban is volt példa arra, hogy ennek ellenére nem ment el a találkozóra. Így volt a már említett tavalyi, indonéziai csúcson és a két évvel ezelőtti rómain is. Akkor már valószínűleg gőzerővel az Ukrajna elleni inváziót tervezték Moszkvában. 

 

Putyin Oroszország G20 csúcs Kína India
Kapcsolódó cikkek