Nemzetközi gazdaság

Egyesített légierőt terveznek a skandináv államok

Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia egyesítené légvédelmét. Egy közös skandináv légierő ütőképes lenne.

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentette be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Finnish Air Force Academy Exercise Baana 22
A Boeing F18 Hornet twin-engined multi-role fighter jet being refueled during the Finnish Air Force Academy's Baana 22 exercise in Joutsa, Finland, Wednesday, Sept. 28, 2022. Officials guarding Finland's 1,300-kilometer (800-mile) border with Russia are calling for a fence to help prevent potential uncontrolled mass-scale entry from the east. Photographer: Roni Rekomaa/Bloomberg via Getty Images.
Skandináv légierő NATO
Egyesített légierőt terveznek a skandináv államok.
Fotó: Getty Images

Az aláíró országok célja, hogy a NATO keretein belül már ismert együttműködési módok alapján közösen tudjanak fellépni országaik védelme érdekében – derül ki a nyilatkozatokból.

A dán tábornok azt mondta, hogy az egyesített flotta egy nagy európai ország flottájához hasonlítható.

A négy aláíró országnak összesen 115 F-16-os és 37 F-35-ös repülőgép áll így a rendelkezésére, kiegészülve 90 svéd Gripennel és a Helsinki tulajdonában álló 62 F/A-18 Hornet vadászbombázóval. Koppenhága további 27, Helsinki 64, Oslo pedig 15 F-35-ös beszerzéséről is döntött már.

Jan Dam szerint az egyik legfontosabb feladat annak elérése, hogy mind a négy állam teljes mértékben hozzáférjen egymás radaradataihoz.

A szándéknyilatkozat múlt heti aláírásán James Hecker, a tagországok légierejének együttműködését a NATO részéről irányító tábornok, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős parancsnoka is részt vett.

A négy északi állam légiereje közötti szorosabb együttműködésről először tavaly novemberben tárgyaltak a légierő-parancsnokok Svédországban.

Zelenszkij bekeményít: nem tud kivergődni saját csapdájából a finn miniszterelnök

Sanna Marin meggondolatlanul ígért vadászgépeket Ukrajnának. Bár a finn miniszterelnök szívesen elfelejtené a témát, Kijev már tartja a markát.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek