Indonézia inflációja 2023 első felében 5 százalék felett marad a magas élelmiszerárak miatt, majd a második fél évben 4 százalék alá csökken a 277 milliós délkelet-ázsiai ország központi bankja szerint.

Jakarta,,Indonesia,-,April,18,,2016:,Many,Cars,And,Motorcycles
Fotó: AsiaTravel / Shutterstock

A jegybank vezetője felszólította a helyi hatóságokat, hogy működjenek együtt a kormánnyal az csökkentése érdekében. Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában a fogyasztói árindex februárban 5,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, főként az üzemanyag, a rizs, a cigaretta és a légi közlekedés drágulása miatt, bár a maginfláció 3,09 százalékra lassult – írja a Reuters.

Az élelmiszerek ára tovább emelkedik a következő hetekben a nagy kereslet miatt a hónapban kezdődő muzulmán böjti hónap, a ramadán és az áprilisi íd al-Fitr ünnep előtt. A Csendes-óceán keleti részének felmelegedéséből eredő El Nino időjárási jelenség várhatóan száraz időjárást eredményez Indonéziában, és az év későbbi szakaszában csökkenti az élelmiszertermelést, ami további drágulást okoz.

Az ország gazdasági minisztere szerint a kormány és a központi bank folytatja a munkát, hogy elérjék az egész évre kitűzött 3,6 százalékos inflációs célt. A politikus egyben bejelentette, hogy Jakarta támogatást nyújt a közlekedési ágazatnak, és csökkenti több élelmiszer árát az alacsonyabb jövedelműeknek, bár részleteket nem árult el. Azt is közölte, hogy márciusban, áprilisban és májusban élelmiszersegélyt (rizs, tojás és csirke) fognak szétosztani a rászorulók között.

ASEAN: messze még az ötpontos konszenzus elérése

Erőszakmentességre és párbeszédre szólították fel Mianmart a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei az indonéziai fővárosban, Jakartában. A találkozó zárónyilatkozatában a résztvevők hangoztatták, hogy jelentős előrelépés szükséges az ötpontos konszenzus végrehajtása terén, hogy folytatni lehessen a mianmari nemzeti párbeszéd felé vezető utat. Kiemelték: a párbeszéd a helyzet békés megoldásának kulcsa.