Nemzetközi gazdaság

Elrajtolt a nagyszabású árstopakció

Szlovákiában is rengeteg élelmiszer árát maximálják. Északi szomszédunknál hétfőtől találkozhatunk az árstopos termékek garmadájával.

Szlovákiában a hónap elején bejelentették, hogy március 20-a hétfőtől három hónapra önként árstop alá helyeznek négyszáz alapvető élelmiszert a legnagyobb áruházláncok. Erre a lépésre amiatt volt szükség, mert északi szomszédunknál februárban 29 százalékos volt az élelmiszer-infláció.

Mature Couple Putting Groceries On Conveyor At Checkout A mature couple putting their groceries on the conveyor at the checkout while the clerk rings up their bill.
élelmiszerárstop
Elrajtolt a nagyszabású élelmiszerárstop Szlovákiában.
Fotó: Tom Werner

El is indult a rendszer, hétfőtől már ársapkás termékek várják a vásárlókat a szlovákiai szupermarketekben. Az intézkedésben részt vesz a Billa, a CBA, a Coop Jednota, a Kaufland, a Labaš, a Lidl, a Tesco és a Terno. Az üzletek kiválaszthatnak 400 terméket, amelyek árát korlátozzák – számolt be róla az Új Szó szlovákiai magyar hírportál.

A szóban forgó üzletek esetében a Protiinflačná garancia-logóval ellátott termékeket lehet ársapkás áron megvásárolni.

A szlovákiai rendszer első ránézésre hasonlít a magyar élelmiszerárstopra, azonban több eltérés is tapasztalható. Az árplafonos termékek köre nem előre fixált, hanem az egyes láncok esetén eltérő lesz. A kedvezményes árakat elsősorban a hazai eredetű élelmiszerekre vezetik be.

Magyarországon marad az árstop, amíg nem csökken az infláció

Közzétette idei céljait a kormány. A február végén nyilvánosságra hozott közleményből kiderül, hogy amíg az nem áll csökkenő pályára, addig nem várható az árstop kivezetése, továbbá fennmarad a 350 ezer családot védő kamatstop is.

 

 

élelmiszerárstop ársapka Szlovákia árstop
Kapcsolódó cikkek