Az szerint indokolt a gázkereslet csökkentésének meghosszabbítása, ugyanis – habár az árak alászálltak – az orosz kiesése továbbra is feszültséget kelt a gázbeszerzések területén. Az ügy háttere, hogy tavaly, az tetőpontján elfogadott intézkedés a hónap végén lejár. Az Európai Bizottság így ennek meghosszabbítását terjesztette elő hétfőn, a legtöbb tagállam üdvözölte az ötletet. 

Az uniós energiaügyi miniszterek jövő heti találkozójukon minden bizonnyal rábólintanak az előterjesztésre. 

Paris : view on zinc rooftop Paris : view on zinc rooftop, with "chambre de bonne" in foreground. It's a type of French apartment consisting of a single room in a middle-class house or apartment building. It used to be by house staff, but now, they are often rented by students.
Európa-szerte enyhe volt az időjárás – nem füstöltek a kémények

A legtöbb uniós ország azonban teljesítette az elmúlt időszakban a célt, és visszavett a gázfogyasztásból. Az előírt 15 százalékos csökkentés helyett az unió egésze 19,3 százalékkal mérsékelte a fogyasztást augusztus és január között, amit mind a viszonylag enyhe tél, mind a lakosság spórolása támogatott.

Az európai országok gázfogyasztásának változása
A viszonyítási alap a 2021-es, még az energiaválság előtti év 

Immár nem a gázfogyasztás mennyisége és a gáztárolók kiürülésének üteme került a fókuszba, inkább

a gáztárolók újratöltésének árára és a nyersanyagbeszerzés lehetőségeire figyelnek a piacon.

A régió továbbra sem számíthat az orosz gázra, sokkal inkább a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjából fedezheti jövő téli szükségletét is.  

A tisztviselők továbbra is lesik a gázpiac minden rezdülését, ugyanis a kínálat globálisan szűkös – hangsúlyozta az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson a Twitteren. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint gázhiánnyal jár, ha Moszkva teljesen leállítja a szállításokat. A bizottság célja, hogy a tagállamok a fűtési szezon előtt 90 százalékra töltsék fel a tárolóikat, a mostani, átlagosan 56 százalékos telítettségről. Közben a gáz tőzsdei ára esik:

a TTF gáz ára 2021 óta nem járt ennyire mélyen, hétfőn napközben 40 euró alatt kellett fizetni megawattórájáért. 

A 15 százalékos fogyasztáscsökkentés önkéntes, de vészhelyzet esetén kötelezővé tehető.