Az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 48,5-re csökkent a januári 48,8-ról az S&P Global felmérésben, ami összhangban van az előzetes adatokkal, de még mindig a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ alatt van. Ugyanakkor a kibocsátást mérő index, 50,1 pontra emelkedett a januári 48,9-es értékről, ami éppen a átlépte a gyorsulást jelző 50-es határt.

22 February 2023, Rhineland-Palatinate, Ludwigshafen: Plant site of the chemical company BASF. Photo: Uwe Anspach/dpa/Archivbild (
Fotó: Getty Images

Az euróövezeti gyártók februárban jelentett kismértékű termelésbővülése jó hír, mivel tavaly május óta ez az első növekedés, és az októberi mélyponthoz képest egy javuló tendenciát jelent

– mondta Chris Williamson, az S&P Global vezető üzleti közgazdásza. Hozzátette: a termelés javulása elsősorban az ellátási láncok regenerálódását tükrözi, mivel a gyárakba irányuló alapanyag-szállítások átlagosan 2009 óta nem látott mértékben gyorsultak fel – írja a Reuters.

Az ellátási láncok helyreállása az üzemekre nehezedő költségek újabb erőteljes csökkenéséhez vezetett: az átlagos gyártási költségindex a januári 56,3-ról 50,9-re esett vissza, ami 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. Williamson szerint az eladási árak továbbra is meredeken emelkedtek, viszont a növekedés üteme kétéves mélypontra mérséklődött.

Az árnyomás enyhülésének minden jelét valószínűleg örömmel fogadják az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói, akiknek nem sikerült az inflációt a 2 százalékos cél közelébe vinniük, annak ellenére sem, hogy az intézet a megalakulása óta a legagresszívabb kamatemelési politikát folytatja az elmúlt hónapokban. A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint az EKB márciusra beígért további 50 bázispontos emelése már eldőlt, míg az irányadó kamata a 4 százalékot is elérheti a nyáron.

Nem enyhül az EKB szigora

Enyhül az eurózónában az inflációs nyomás, beleértve a maginflációt is, az EKB azonban addig nem enyhít, amíg vissza nem tér a célként kitűzött 2 százalékos szintre a fogyasztói árak növekedési üteme – közölte a jegybank vezető közgazdásza. A valutaövezetben az a történelmi léptékű monetáris szigor ellenére továbbra is 8 százalék felett áll.