Nemzetközi gazdaság

Havi 1200 milliárd forintnyi összeget költenek a háborúra az ukránok

Ukrajna háborús kiadásait nem fedezik a bevételek. Az ukrán pénzügyminiszter szerint brutális összegbe kerülne az ország helyreállítása.

Ukrajna állami költségvetése havonta 130 milliárd hrivnyát költ a háborúra, miközben a bevételek csak 80 milliárd hrivnyát tesznek ki – közölte Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

ukrán
Havi 130 milliárd hrivnyát költenek a háborúra az ukránok.
Fotó: Aris Messinis

A tárcavezető kiemelte, hogy az ukrán legfelső tanács a múlt héten támogatta az állami költségvetés módosításait, ennek köszönhetően növelni tudták a katonai szükségletekre fordított kiadásokat. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy kiemelt feladat a feltételek megteremtése a katonai költségvetés finanszírozására, és ennek érdekében a tervezett adók beszedése is.

Marcsenko felhívta a figyelmet arra, hogy a Világbank az előző héten publikált egy tanulmányt az Ukrajna gazdaságát a háború miatt ért veszteségekről.

A dokumentum szerint a 2023-as márciusi adatok szerint 411 milliárd dollárra van szükség az ország helyreállításhoz.

A pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy Ukrajna a lehető legközelebb került az idei szükségletek fedezéséhez. Ha az ország partnerei teljesítik kötelezettségeiket, Kijev képes lesz finanszírozni a szükségleteket.

Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak

Egyre véresebbek a harcok a kelet-ukrajnai városért. Bahmut védelme érdekében már a tartalékokat is fel kell használnia Kijevnek.

 

háború hrivnya Ukrajna
Kapcsolódó cikkek