A Shell csütörtökön bejelentette, hogy a volt vezérigazgató juttatásait a felével, majdnem 12 millió dollárra emelték, miután az energetikai cég rekordprofitot, negyvenmilliárd dollárt termelt az árak megugrásának köszönhetően. 

FILE: Ben van Beurden, chief executive officer of Shell Plc, reacts as the company announce their fourth-quarter results in London, UK, on Thursday, Jan. 29, 2015. Shell announced on Sept. 15, 2022 that Van Beurden will step down at the end of this year after almost 40 years at the company.
A vezérigazgató kitömött zsebbel távozott a cégtől.
Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images


Ben van Beurden így 9,7 millió fonttal lett gazdagabb. (Egy font 427,2 forint.) Ebből 2,6 millió a jutalom, 4,9 millió pedig A vezérigazgató az év végén távozott a cég éléről, a helyét Wael Sawan vette át, akinek az alapfizetése évi 1,4 millió font, de ennél nagyobb bónuszokra számíthat a jelentés szerint, amelyet az ABC News ismertetett.
Nem a Shell az egyetlen, amely jól járt az energiaválsággal, a többi olajvállalat is úszik a profitban , miközben a cégnek otthont Egyesült Királyságban különösen súlyos a megélhetési válság, részben épp az energiaárak megugrása miatt.
Az ellenzéki parlamenti képviselők ezért azt követelik a kormánytól, hogy adóztassa meg az olaj- és gázipari cégek plusznyereségét, és az így befolyó pénzből nyújtson nagyobb segítséget a drága közüzemi számlák miatt küszködő háztartásoknak.