Alaposan megváltozott a britek véleménye a Brexitről majdnem hét évvel és négy kormányfővel a népszavazás után. A YouGov legfrissebb felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy rossz döntés volt kilépni az Európai Unióból, és már csak 32 százalékuk gondolja, hogy ez volt a helyes választás. Messze van ez a 2016-os népszavazás eredményétől, amikor a résztvevők 51,9 százaléka voksolt a Brexitre, 48,1 százalék a maradásra.

A Brexit kulturális kérdésből gazdaságivá vált.
Fotó: Ina Fassbender


A megbánást azonban más közvélemény-kutatások is igazolják. Az Ipsos januári felmérésében a válaszadók 45 százaléka mondta, hogy a kilépés negatív hatással van a mindennapi életére, míg ennek ellenkezőjét csupán 11 százalék állította. Hasonlóképpen a Focaldata és az UnHerd tízezer ember megkérdezésével készült kutatásában 

54 százalék értett egyet valamilyen szinten azzal a megállapítással, hogy „Nagy-Britannia rosszul tette, hogy kilépett az EU-ból”, 28 százalék vélte az ellenkezőjét.

A CNBC az eredményekkel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az előrejelzések szerint a brit gazdaság sereghajtó lesz a következő két évben a világ legfejlettebb húsz ipari állama, a G20 csoport tagjai között. Az országban súlyos a megélhetési válság, a kormányzó konzervatívokat sorozatos politikai botrányok sújtják. A Rishi Sunak vezette toryk több mint húsz százalékponttal kullognak a Munkáspárt mögött a közvélemény-kutatásokban a 2024-es parlamenti választás előtt.

National March to Rejoin the EU in London LONDON, UNITED KINGDOM - OCTOBER 22: Pro-EU demonstrators take part in a rally in Parliament Square calling for the UK to rejoin the European Union in London, United Kingdom on October 22, 2022. The demonstrators argue that Brexit is putting strain on the economy through its impact on exports, immigration and labour market, exacerbating the current cost-of-living crisis. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A többség ma már hibának tartja a kilépést az Európai Unióból.
Fotó: Wiktor Szymanowicz


Anand Menon, a UK in a Changing Europe kezdeményezés igazgatója, a londoni King’s College európai és külpolitikával foglalkozó professzora szerint két kulcsmomentum vezetett a közhangulat megfordulásához. 

Az első, hogy egyre nő azoknak a száma még a kilépésre szavazók között is, akik úgy gondolják, hogy a kormány rosszul kezelte a Brexitet – vagyis szerintük ez a kormány kudarca. A másik, hogy a szavazók egyre nagyobb része kezdi felfogni, hogy a Brexit gazdasági hatásai negatívak

– nyilatkozta a CNBC-nek.
A véleményét alátámasztják a közvélemény-kutatások. A YouGov felmérésének eredménye szerint a válaszadók 68 százaléka okolja a kormányt, míg csupán 21 százalék véli úgy, hogy a konzervatívok jól kezelték a helyzetet.
Azt egyelőre nem lehet tudni, mennyire változtat a hangulaton az új északír megállapodás, amelyet a hét elején jelentett be Rishi Sunak és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A YouGov azonban hangsúlyozta, hogy a teljes szavazókorú népesség 7 százalékát teszik ki azok, akik már bánják, hogy a kilépésre voksoltak 2018-ban, míg az arányuk az előző, 2019-es parlamenti választás idején mindössze 4 százalék volt. „A változás nem tűnik hatalmasnak, de tekintve, hogy a népszavazás óta mennyire stagnálnak az EU-tagsággal kapcsolatos vélemények, ez a preferenciaváltozás nagy hatással lehet” – figyelmeztettek a közvélemény-kutatók. 

Ráadásul további 4 százalékot tesz ki azoknak a száma, akik a kilépésre szavaztak, de ma már nem biztosak benne, hogy ez volt a helyes döntés. 

Britain's Prime Minister Rishi Sunak (L) and European Commission chief Ursula von der Leyen hold a joint press conference following their meeting at the Fairmont Hotel in Windsor, west of London, on February 27, 2023. - Sunak proclaimed a "new chapter" in post-Brexit relations with the European Union after securing a breakthrough deal to regulate trade in Northern Ireland. "I believe the Windsor Framework marks a turning point for the people of Northern Ireland," Sunak said. (Photo by Dan Kitwood / POOL / AFP) BRITAIN-NIREALND-BREXIT-EU-POLITICS
Azt még nem tudni, változtat-e a hangulaton Rishi Sunak és Ursula von der Leyen megállapodása.
 Fotó: Dan Kitwood / AFP


Menon hangsúlyozta, hogy bár a kilépés negatív gazdasági hatásai már 2020 elején, vagyis szinte azonnal jelentkeztek, ezt ironikus módon elfedte a koronavírus-járvány. Az iparágak széles köre a mezőgazdaságtól a halászaton és az autógyártáson keresztül a gyógyszeriparig azóta is arról panaszkodik, mennyire megnehezítette az életet számukra az elmúlt években a Brexit.
A szakértő szerint azonban ennek éppen az ellenkezője történik, azaz az Egyesült Királyság jelenlegi gazdasági problémái közül sok nem elsősorban a Brexit következménye, mégis annak a káros hatásaira irányul a reflektorfény. Bár Menon szerint sem kétséges, hogy részben a Brexit az oka az Egyesült Királyság gyenge gazdasági adatainak, amelyek különösen a hét legfejlettebb ipari országéval összehasonlítva rosszak, ebben más hosszú távú faktorok is szerepet játszottak. 

Ilyen például a krónikusan alacsony termelékenység, amely régóta súlyos probléma, de az életszínvonal tartós stagnálása is, amelyet részben a konzervatív kormányok évtizedes megszorító politikája okozott.

UK fruit and veg shortage
Empty fruit and vegetable shelves at an Asda in east London. National Farmers' Union (NFU) deputy president Tom Bradshaw has warned that shortages of some fruit and vegetables in UK supermarkets could be "the tip of the iceberg". Soaring energy bills exacerbated by the war in Ukraine have also put off some UK vegetable growers, he added. Picture date: Saturday February 25, 2023. (Photo by Yui Mok/PA Images via Getty Images)
Sokan az üres zöldségespultokat is a Brexit rovására írják.
Fotó: Yui Mok / PA Images


Sunakéknak komoly fejtörést okoz, hogy a Brexit kulturális, értékalapú kérdésből egyértelműen gazdaságivá vált, ráadásul már egyáltalán nem a legfontosabb kérdés a brit választók számára. A legutóbbi Ipsos Issues Index szerint az egészségügy helyzete aggasztja leginkább a válaszadók 42 százalékát, a gazdaság 37, az infláció pedig 36 százalékát. A 2019-es parlamenti választás előtt a szavazók 72 százaléka jelölte meg első helyen a Brexitet, de az arányuk már tavaly októberre 6 százalékra zuhant.
Sokan a Brexittel hozzák összefüggésbe a jelenlegi zöldséghiányt is az országban, hiszen az Egyesült Királyság a felhasznált élelmiszer 46, a friss zöldségek 54 százalékát importálja, de télen például a britek által elfogyasztott paradicsom 95 százaléka, a saláta 90 százaléka érkezik külföldről.