Nemzetközi gazdaság

Kína is a béketárgyalásokat sürgeti

A kínai külügyminiszter szerint országa nem része a konfliktusnak. Kína nem ítélte el Oroszországot, de szorgalmazza a béketárgyalást.

Béketárgyalásokra szólított fel az ukrajnai konfliktusban kedden Pekingben, az Országos Népi Gyűlés éves ülése alkalmából adott nyilatkozatában Csin Kang kínai külügyminiszter. Minden fél legitim biztonsági érdekeit tiszteletben kell tartani a tárcavezető szerint.

Battle,Pawn,Chess,Between,Russia,And,Ukraine,With,Usa,And
Oroszország, Ukrajna, Kína, USA
Kína is a béketárgyalásokat sürgeti.
Fotó: Shutterstock

Ezt a válságot nem Kína teremtette. Kína nem részese a konfliktusnak, és egyik félnek sem szállított fegyvert

– szögezte le Csin, aki értetlenségét fejezte ki, hogy miért kellene Kínát hibáztatni, szankcionálni vagy fenyegetni az ukrajnai háború miatt.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok az elmúlt hetekben többször kilátásba helyezték, hogy büntetőintézkedésekkel sújtják Kínát, ha fegyvert szállít Oroszországnak. Kína februárban mutatta be javaslatát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, amelyben az állt, hogy az országok szuverenitását tiszteletben kell tartani, véget kell vetni a hidegháborús mentalitásnak, fegyverszünetre van szükség és vissza kell térni a béketárgyalásokhoz. A javaslat nem szólította fel Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

Úgy tűnik, van egy láthatatlan kéz, amely a konfliktus elnyújtásán, eszkalációján dolgozik, és egy bizonyos geopolitikai terv érdekében használja az ukrajnai válságot – fogalmazott Csin Kang, aki szerint  a konfliktus, a szankciók és a nyomásgyakorlás nem fogja megoldani a problémát.

Amire most szükség van, az a nyugalom, a józan ész és a párbeszéd

– magyarázta.

Amint lehet, meg kell kezdeni a béketárgyalási folyamatot és tiszteletben kell tartani minden fél legitim biztonsági aggodalmait – mondta. Csin szerint két lehetőség van: vagy megszűnik az ellenségeskedés és helyreáll a béke, vagy még több olajat öntenek a tűzre, a konfliktus pedig kiszélesedik és ellenőrizhetetlenné válik.

Csin a kínai–orosz kapcsolatokat a nemzetközi viszonyok új modelljének nevezte. Mint mondta, az egyes országok hidegháborús szemüvegen keresztül tekintenek erre a kapcsolatra, de szerinte nincs szó katonai szövetségről, és egyetlen más országgal sem keresik a konfliktust.

Minél turbulensebbé válik a világ, annál jobban fejlesztenünk kell a kínai–orosz kapcsolatokat

– tudatta.

Hszi Csin-ping kínai elnök az Országos Népi Gyűlés konzultatív bizottságában, a küldöttek előtt az Egyesült Államokat és a nyugati országokat bírálta. Szerinte a Nyugat bekerítette, féken tartja és elfojtja Kínát, emiatt az ország fejlődése példátlan kihívásokkal néz szembe – jelentette a kínai állami média.

Kiadták a parancsot: több tucat atomerőművet épít Kína

Kína energiamixének jelenleg 5 százalékát teszi ki az atomenergia. Peking atomerőművek építésével tornázná fel ezt az értéket 2050-re 18 százalékra.

 

háború béke Hszi Csin-ping Kína
Kapcsolódó cikkek